От х:

Днес в x:

Ще могат ли земетресенията най-сетне да бъдат прогнозирани

Учени все по-убедено твърдят, че при правилно наблюдение, големите земетресения биха могли да се прогнозират и проследяват години напред.

Tова може да се случи чрез откриване на уникални сеизмични сигнали, както сочат последни проучвания на екип от германски изследователи.

Тяхното изследване показва, че при наличие на достатъчно местни обекти, които откриват подземни сигнали, земетресенията могат да се предвидят. За това може да допринесе и наблюдението на образуваните разломи - нарушения в целостта на земната кора, което би увеличило още повече точността на тези показания.

За да се увери в твърденията си, екипът проучва земетресението в Кахраманмараш, което разтърсва Турция в началото на 2023 г. Те установяват, че е налице ускоряване на честотата на сеизмичните събития и по-голямо освобождаване на енергия, което започва приблизително осем месеца преди земетресението.

Тези сигнали са били засечени в клъстери в радиус от 65 км от епицентъра. Въпреки че основното разкъсване е станало в район, за който е известно, че е има повишена опасност от земетресения, сигналите преди събитието са се случвали както на главните, така и на второстепенните разломи, които в миналото не са били обект на особено внимание от страна на учените.

Често при по-големите земетресения се наблюдава подготвителна фаза, чиито сигнали могат да бъдат улавяни. Така, според германските изследователи, дългосрочното наблюдение е от решаващо значение, за да се подпомогне изграждането на нашето разбиране за земетресенията и бъдещите събития.

Но други учени, като Бил Макгуайър, професор по геофизика, климатолог, писател и телевизионен водещ, не са съгласни с ползата от подобни наблюдения. "Макар това да е интересно от научна гледна точка, малко вероятно е да знаем, че до месеци или година може да има голямо земетресение и това да ни помогне да се подготвим за него", казва той.

"Единствената полезна прогноза за бъдеща сеизмична активност е тази, която може да определи точното местоположение на едно предстоящото земетресение и времето му с точност до няколко седмици - така че да се даде възможност за евакуация", убеден е професорът, цитиран от Science Focus.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини