От х:

Днес в x:

Изложба и концерт в Хасково за 95 години от рождението на проф. Александър Танев

Изображение 1 от 2

    Изложба и концерт са организирани в Хасково по повод 95 години от рождението на именития наш съгражданин и автор на химна на „Южна пролет“ проф. Александър Танев, съобщиха от Община Хасково.

    На 4 декември от 18:30 часа във фоайето на ДКТ „Иван Димов“ ще бъде открита изложба „Живот и дело“, посветена на проф. Александър Тенев. Автор на експозицията е Орлин Атанасов.

    В 19 часа същия ден в голямата зала на театъра ще започне концерт на Камерен оркестър Хасково, посветен на проф. Танев. Диригент е Константин Илиевски, солисти - Далия Чолакова – цигулка, Наталия Грозева – пиано, Янис Ньотис Христопулос – пиано. В програмата са включени произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, Александър Танев, Борислава Танева.

    Проф. Александър Танев е бележит български композитор. Той твори и композира хорова, симфонична и камерна музика. Цялото му музикално творчество се стреми да съхрани българската песен музикално и текстово. Изключителен е приносът му за развитието на хоровото дело в страната, включително и за професионалното музикално развитие на хор „Родна песен” в Хасково. Композиторът създава и музиката към химна на литературния конкурс „Южна пролет” по текст на Иван Николов. Носител е на редица творчески и национални награди на Съюза на българските композитори, Наградата на София за музика, наградите на МНП, МНО, орден „Св. св. Кирил и Методий“, Народен орден на труда и званието „Народен артист“.

    Концертът е част от програмата на Община Хасково по повод коледните и новогодишни празници.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини