От х:

Днес в x:

Фризьори: Хасковския мъж е все по-метросексуален *

*Метросексуалност-Концентрирано внимание към собствения външен вид при мъжете

  

2-ри февруари е единствения празник посветен изцяло на мъжете у нас. Погрешно наложеното мнение, че на този ден празнуват само индивидите с обратна сексуална ориентация, затъмнява факта че от столетия по нашите земи, на този ден се празнува мъжествеността, мъжката челяд и ролята на мъжете в продължаването на мира и потомството. Съвременните мъже обаче не са като онези мъже. Те са доста по-различно насочени. Дори и в Хасково, град с традиционно патриархален манталитет.

Хасковския мъж следва тенденциите на модерния мъж и става все по-метросексуален. Това не означава, че прави секс в метрото. Означава, че обръща все по-голямо внимание на външния вид, излъчването, индивидуалния си стил. Заключенията са на фризьори, стилисти, козметици. Близо 1/3 от клиентите на фризьорските салони не искат просто „подстригване”, а прически. И то не просто прически, а съчетани с изрусяване, кичури и прочие глезотии доскоро изцяло запазен периметър на жените. Макар и неофициална, ето още една статистика - всеки четвърти хасковлия до 30 години епилира част от тялото си, а понякога и цялото налично окосмяване. Макар и единици засега, има и такива, които използват услугите на маникюристи, педикюристи, масаж, спа центрове, иглотерапия и прочие.

Пиърсингът пък е почти масово явление. Още по-интересно е мнението на един познат, който има тату студио. Излиза че повече жени си правят татуировки от колкото мъже! Кой знае, може скоро повече мъже да си поставят обици, заключи той. Въобще Унисекс.

Грижата към тялото и търсене на атрактивен външен вид обикновено се свързва с женствеността или външните прояви на отявлените гейове. Метросексуалността обаче НЕ Е сексуална ориентация. Метросексуалните мъже ценят и проявяват такива качества, като чувствителност, деликатност и склонност към съчувствие. Интересуват се от изкуство и хуманитарни науки.

Когато се интересуват от спорт нямат за цел постигането на голяма мускулна маса, а само поддържане на физически тонус. Изрядният им външен вид е за да впечатлят жените и да са перфектни в техните очи, бягайки от традиционните обидни определения за един мъж /мръсен, космат, груб, жесток, тъп, нечувствителен.../

Огромното мнозинство мъже, които търсят услугите ни, го правят в името на хигиената. Дори суетата е на второ място, а за различна сексуална ориентация направо не може да се говори, категорична е собственичката на един от най-големите салони за красота в Хасково „Студио 3“, Даниела Георгиева.

Напливът към салоните за красота обикновено е през лятото, когато наближават плажовете и перченето на телата. За някои обаче това се превръща в постоянен стил.

„Мъжете с предпочитание към собствения пол, посещават специални салони където общуват със себеподобни”, уточни г-жа Георгиева.

Според други козметици и фризьори, мъжът решил да обърне специално внимание на визията си, е доста по-претенциозен. По простата причина, че не знае какво точно иска. В консервативна България мъжете нямат модел за подражание по подобие на футболната икона Дейвид Бекъм. За пример - отношението към българската футболна витрина Димитър Бербатов и неговата диадемка за коса е по-скоро снизходително-презрително.

Липсата на ясно разграничена линия, докъде са естетическо хигиенните критерии и откъде започва ненормалното взиране в себе си, се илюстрира от два факта. Първият: много мъже епилират до последния сантиметър тялото си. Но често оставят наболи бради. И от друга страна - освен пълна грижа за тялото, много възприемат и начина на мислене на противоположния пол. С него например, задължителни атрибути сред вещите, стават гланц за устни и козметика против изпотяване.

И последно доказателство, че хасковлията наистина се променя, и то много. На един стандартен ценоразпис четем: кичури 20 лв /до 55 с фолио!!!/. Епилация на крака /цели/ - 30 лв. На тяло - 30 лв. Това са едни от най-търсените услуги. Заради тези приемливи за мнозина цени, много от собствениците на студия за красота обмислят отварянето на салони изцяло за мъже.

80 лв! Това са 100 бири. 15 бутилки водка. Фланелката на любимия ви футболен отбор. Качествена вечеря в ресторант с любимата. Среден по цена, но твърде вероятно, хубав подарък за нея. И най-вече - 80 лв са пари, с които може да се купи нещо полезно.

Ако и мъжете почнат да се грижат за външността си с цел да ги изберат, ще остане ли въобще някой, който да избира?!!

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини