От х:

Днес в x:

25 °C

Мястото, където небето и земята се докосват

Изображение 1 от 5

  Боливия несъмнено е едно от местата по света, които човек си струва да посети. Отдавна сме набелязали тази дестинация, най-вече заради красивите солници Салар де Уюни - древно пресъхнало езеро насред високопланинското южноамериканско плато в Андите, с надморска височина от 3650 метра, което е и най-голямата солена равнина в света.

  Намира в департамента Потоси в Югозападна Боливия. Преди 40 хиляди години цялата местност е била част от огромно праисторическо езеро Минчин. Когато водата в него намаляла драстично, с течение на времето се образували две езера -  Поопо и Уру Уру и солниците Салар де Уюни.

  Салар де Уюни се простират на 10 582 квадратни километра и са покрити с блокове сол, които на места достигат до 10 метра дебелина. 10 млрд. тона сол, от които на година се вадят по-малко от 25 хил. тона. В солниците има различни химични елементи, между които и голямо количество литий - над девет милиона тона.

  На Салар де Уюни няма никаква растителност или животински видове. По бреговете се срещат само огромни кактуси. Въпреки това, всеки ноември в солниците известно време прекарват три вида розово фламинго, които все пак успяват да си набавят някаква храна.

  Местна легенда гласи, че планините Тунупа, Куску и Кусина, които заобикалят солниците, някога не били планини, а хора гиганти. Тунупа се омъжила за Куску, но той избягал от нея и сина ѝ с Кусина. Натъжената Тунупа плачела денонощно, докато кърмела сина си. Нейните сълзи се смесвали с млякото и така се образувал Салар де Уюни. Много от местните хора искрено вярват в тази легенда и почитат Тунупа като божество.

  През сухия сезон повърхността на солниците Салар де Уюни е суха и гладка, но през дъждовния е покрита с тънък слой вода. Именно тогава мястото привлича много фотографи от цял свят, заради прекрасните снимки, които се получават от отражението на водата - сякаш небето и земята се докосват.

  Удивителната красота често кара хората да си мислят, че снимките от солниците са обработвани на специални фотографски програми, но заслугата за тези спиращи дъха гледки е единствено на несравнимото майсторство на природата.

  Красотата на Салар де Уюни привлича много туристи, за които са създадени и различни атракции, между които и хотел, направен от блокове сол.

  Източник: lifestyle.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
  13 юли 2020
  Последни новини