От х:

Днес в x:

След мен и потоп: Загубил местните избори кмет остави общината празна

Темата накратко

Петър Неделев, издигнат от местната коалиция "Алтернативата на гражданите", печели местните избори в Стамболийски на втори тур срещу Георги Мараджиев, управлявал града два мандата.

При встъпването си в длъжност новият кмет заварва абсолютен хаос - освободени са 56 общински служители, а хазната е празна.

В момента бившият кмет заедно с Теодора Вълканска-Денева е обвиняем за престъпления по служба, свързани с разследване на обществени поръчки в общината.

Никой не посреща новия кмет Петър Неделев при встъпването му в длъжност в Стамболийски миналия понеделник - 13 ноември. Хората в общината просто ги няма.

Бързата проверка показва, че за екстремно краткия срок от буквално седмица между двата тура на местните избори общо 56 служители на различни позиции са били помолени и са се съгласили да напуснат работа в община Стамболийски.

От тях осемнадесет са служители на общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство" (БКС), останалите са в общинска администрация. Съгласно чл. 331 от Кодекса на труда тези хора са се възползвали от правото да получат по шест брутни свои заплати.

С това общинската хазна се лишава от 3,2 млн. лв. в края на годината, а Стамболийски е оставен без главен финансист, без юрист, на практика без администрация и без служители, които да поддържат инфраструктурата и да извършват сметосъбирането.

Всичко това се извършва от временно изпълняващия кметските правомощия за периода на предизборната кампания Теодора Вълканска-Денева. Денева е заместник на действащия дотогава кмет Георги Мараджиев, който се състезава за нов мандат, но резултатите от първия тур изненадват всички и подсказват, че той няма да се върне в общината. Затова подозренията са, че зад действията на Вълканска-Денева стои дългата ръка на бившия вече кмет.

На първия тур на местните избори на 29 октомври Мараджиев получава около 500 гласа по-малко от основния си опонент Петър Неделев, издигнат от "Алтернатива за гражданите" - коалиция около БСП, партията на Цветан Цветанов и други, и подкрепен от "Продължаваме промяната", при избирателна активност 49,44%. Двамата отиват на балотаж, при това напълно неочаквано местният силен човек остава втори. Този резултат явно обнадеждава жителите на Стамболийски, защото активността се вдига на 52%, а разликата между двамата скача тройно - 1737 гласа в полза на Неделев.

В празната община

Така, когато Неделев влиза в общината, заварва пълен хаос. Изпразването на средствата от общината и на човешкия капитал, с който разполага, не са единствените мерки, които старото управление предприема, за да затрудни новото. При встъпването им в длъжност новата администрация вижда, че е изтрита информацията от компютрите в общинския съвет и кметството. Изтрита е дори операционната система.

Единствените две служителки, които остават в администрацията на БКС, споделят пред новия кмет и пред Константин Смиленов от ПП - председател на новия общински съвет, за тормоза, на който са били подложени от отиващото си ръководство, за да приемат предложението да напуснат. "Жените се разплакаха пред нас. Казаха, че са били подложени на зверски натиск, включително и на вербална агресия от бившето ръководство, което си е заминавало лека-полека с въпросните обезщетения", твърди Смиленов. Той посочва като отговорни за това бившият вече директор на БКС Иван Данденов и главният счетоводител.

"Изпълняващия временно кмет на общината, и тя ги е заплашвала", допълва Неделев. "Персоналът и тук се оплаква. И те са били заплашвани."

Това води освен до силен финансов удар по общината и до други странни ситуации. "Миналата седмица се занимавахме и с абсурда, че хора, които са напуснали по тази разпоредба, си ходеха с разни бусове, с разни леки коли, за да си взимат железа, някакви материали от общинското предприятие", споделя Константин Смиленов. "Те вече не са били там на трудов договор, нямат никакво правно основание да бъдат в предприятието и да вършат някакви дейности, но понеже се познават с охраната, се случваше да отиват да си вземат нещо, което им трябва. Та въпросните две останали служителки от администрацията направиха своеобразни пломби - на едни листове си сложиха подписите и ги залепиха на вратите на складовете, в които има такива материали, за да може все пак нещо да възпира тези набези, понеже към тогавашния момент аз, както и кметът нямахме никаква възможност да ги спрем, освен, разбира се, с призив към полицията и към СОТ да минават от там по-често и да видят дали има някаква нередност", споделя Смиленов.

Кметът допълва: "Беше наистина страшно, защото домакинката каза, че по закон тя отговаря за всичко, което е там. А директорът ѝ е взел ключовете от всички складове. Затова се принудихме да сложим лепенка."

"Капитал Пловдив" се опита да се свърже с Теодора Вълканска-Денева, която вдигна телефона, но когато чу за какво я търсим, обеща да говори по-късно и затвори. Самият Мараджиев не отговори нито на обаждания, нито на съобщения.

След мен и потоп

Саботажът на бъдещото управление е наистина фрапиращ, но не е изненадващ за общността в Стамболийски. Те са свикнали с тактиките на Мараджиев, който по техни думи управлява града през последните 8 години като ЕТ.

Георги Мараджиев е кмет на Стамболийски от 2015 г. и областен координатор на ГЕРБ в Пловдив. През 2020 г. подава оставка като такъв заради разследване на бТВ, свързано с имущественото му състояние, но ГЕРБ не я приемат. Според разследването той е придобил 5 апартамента в Слънчев бряг и за една година е декларирал 2,5 млн. лв. приходи. Парите са от продажба на близо 6 декара имоти на бившата фирма на кмета край Цалапица. Мараджиев ги е продал на сина си.

Мараджиев е биш съдружник и управител в "Полипласт - Мараджиев" - фабрика, която произвежда термосвиваемо фолио, стреч фолио и полиетиленови чували. Когато става кмет, управлението на фирмата поема сина му.

Това не е единствената драма на бившето ръководство на общината. В момента бившият кмет заедно с Теодора Вълканска-Денева е обвиняем за престъпления по служба, свързани с разследване на обществени поръчки в общината. През ноември миналата година полиция обискира фабриката на сина му в Стамболийски, а проверките продължават в сградата на общината. Иззети са документи, свързани с работата на администрацията, а Мараджиев е разпитван. "Тези поръчки, за които ме обвиняват, са финансирани от правителството на Бойко Борисов. Отпуснати са 300 000 лева за ремонт на лятно кино, за площада на Стамболийски - един милион лева, един милион за външен ремонт на читалището. Няма от какво да се срамувам. Знам всяка стотинка къде е отишла. Това е политическа атака", коментира тогава Георги Мараджиев.

Фейсбук, медии и проверки

С това скандалите около бившия кмет не се изчерпват. В града се говори за доста по-скандални действия. През 2019 г. например са запалени два леки автомобила, собственост на Емил Милошев. Милошев е администратор на фейсбук страници, където се публикуват критики срещу управлението на кмета на община Стамболийски. Милошев отрича да е получавал заплахи, но заявява пред медиите, че няма съмнения кой е запалил колите му.

В общината функционира и сайтът stamboliyski.tv, който трябва да представя новини от района. Последните публикации в него са от управлението на Мараджиев и топ новината е "Мараджиев ще зарадва децата с ново съоръжение". "Осем месеца поред се опитвах да стигна до това кой е собственикът или кой е администраторът на медията. И накрая успях по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) да стигна до администратора на stamboliyski.tv. Администратор на въпросната медия е бившата лична секретарка на г-н Мараджиев Веселина Маламова", споделя Константин Смиленов.

Един от бившите служители на общината, пожелал да остане анонимен, определя Мараджиев като умел манипулатор популист: "Ако не беше областен координатор на ГЕРБ, той нямаше да може да направи абсолютно нищо. Неговата цел беше да стигне до тази позиция, за да може да използва институциите като бухалки срещу хора, фирми, които му се противопоставят."

"Заплахите и репресиите са огромни - натискът, който е упражнявал. На едно момче му изпрати т.нар. бухалки - проверки за незаконно строителство да му бутат покрива. И нали си представяте на 5-6 човека така като направи и то се разчува. А да не говорим за ромите. Там 80% са незаконни къщите. Така е управлявал. Каквото сънува, това прави", казва новият кмет на града Петър Неделев. Той говори от личен опит. "На мен и на Константин Смиленов само папата не е изпращал на проверка. За когото се сетите, всички са идвали на проверка."

Показателна за ръководния подход на Мараджиев е турникетът, поставен на входа на общината. Според решение на Европейския съд по правата на човека обществените сгради могат да бъдат посещавани от гражданите съвсем свободно, дори да наблюдават администрацията как работи, но за такова нещо в Стамболийски не са и чували. Дори за да отидат до деловодството, трябва да поискат достъп. Това съоръжение предстои да бъде демонтирано от новата управа.

Борбата със страха

Местната коалиция, която печели изборите в Стамболийски, споделя, че в предизборната си кампания са положили огромни усилия да изкоренят страховете на хората.

"Цели фамилии са трудово свързани с общината и гласуват под строй. А това на фона на традиционно ниската избирателна активност до голяма степен предопределя места в общинския съвет", казва Константин Смиленов, председател на Общинския съвет на Стамболийски и ръководител на ПП в града.

По думите на Смиленов, Мараджиев е успял да се задържи осем години на кметския пост благодарение на обвързаностите, които е създал. "Моето обяснение е силен натиск и създаване на обвързаности. Доста хора по време на кампанията се притесняваха открито да ни подкрепят, понеже техни близки работели в читалището или в поликлиниката и се притесняват, че ако ни подкрепят, техните родители и роднини ще изхвърчат от работа. Като най-потресаващото в случая е, че става въпрос за институции, които нямат нищо общо с общината", споделя той.

Когато служител на Неделев поставя негови предизборни плакати, те биват свалени след половин час, а след още 20 минути съпругата му, чистачка в общината, е дисциплинарно уволнена. Хората се притесняват да отидат и до урните, защото смятат, че гласът им може да не остане анонимен. Служителите в старата администрация са назначени като членове, председатели или секретари в СИК от квотата на ГЕРБ.

По думите на бивш общински служител, Мараджиев не се съмнява и че решенията, които взема еднолично, ще бъдат подкрепени от общинския съвет: "Самият факт, че общинските му съветници са служители в бившата му фирма, правете сметката какви зависимости има между кмет и общински съветници. В момента, в който някой общински съветник гласува нещо по-различно от неговите желания, той на следващия ден бива отстранен и на негово място влиза друг."

Какво предстои

След изборите управлението в общинския съвет ще става между втория - "Алтернатива на гражданите", и третия - "Продължаваме промяната", заедно с помощ от други групи. Победителите от ГЕРБ обявиха, че ще бъдат опозиция.

В момента първата задача на новото управление е да стабилизира общината. Годишният бюджет на Стамболийски е 26 млн. лв., което значи, че 10% от него, раздадени ударно в края на годината като обезщетения, ще са сериозен финансов товар. Отделно няма документи за много проекти, защото компютрите не работят, а предстои отчитане.

Пенсионирани вече общинари се притичват на помощ и помагат за стабилизиране. Жители на Стамболийски пък са предложили да съдействат със сметосъбирането в града, докато общината назначи нови служители в БКС.

Една от първите задачи на новата администрация е да направи одит и анализ на ситуацията и да съдейства по обвинението срещу Георги Мараджиев и Теодора Вълканска-Денева. Като приоритет новото управление изтъква и повишаването на гражданската ангажираност. "Това ще ни бъде една от битките - гражданската ангажираност на хората да се повиши, не да се радваме на 50% активност, без значение за какви избори става въпрос. Да вдигнем малко имунната система на гражданското общество в Стамболийски. Защото ако има по-будни граждани, такива диктатури са почти невъзможни", споделя Смиленов.

Източник: Капитал

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини