От х:

Днес в x:

Турция се готви за местни избори в края на март

Висшата избирателна комисия на Турция обявява днес партиите, които могат да участват в местните избори на 31 март. Подготовката за гласуването предизвиква голям интерес, тъй като на миналите избори опозицията спечели в най-големите градове - Истанбул и Анкара.

Графикът предвижда днес избирателната комисия да обяви партиите, които ще могат да участват в изборите, а утре те да уведомят комисията в кои избирателни райони ще издигнат кандидати. Срокът за представяне на списъците с имената им е 20 февруари, а окончателните решения за кандидатите ще бъдат обявени на 3 март.

На 21 март официално стартира предизборната кампания, която ще продължи до 30 март - последния ден преди гражданите да се явят пред урните.

През 2019 г. управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган за първи път от началото на своето управление загуби властта в Истанбул и Анкара, победена беше и в други големи градове. Ердоган превърна в основна задача връщането на Истанбул - града, в който е израснал и управлявал като кмет през 90-години. Сегашният кмет - Екрем Имамоглу спечели убедително с близо 10 процента преднина на миналия вот и вероятно ще се кандидатира отново. През 2022 г. бурни реакции предизвика присъдата срещу него за обида на властта. Самият той каза, "у нас нито един успех не остава ненаказан". 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини