От х:

Днес в x:

Зеленски към европейците: Путин ще ви изяде за вечеря

Европейците трябва да имат предвид, че Русия може да ги „изяде за вечеря“ с цялата им свобода и демокрация, а украинците - че трябва да внимават с вътрешната политика, за да не се наложи да решават: дали да отидат на избори, но да се откажат от деокупацията на територията си.

Тези послания отправя украинският президент Володимир Зеленски в новогодишно интервю със сп. „Икономист“, тонът в което подчертано се различава от този в много западни медии в първата година и половина след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

„Икономист“ вече интервюира както главнокомандващия Валерий Залужни, така и първата дама Олена Зеленска, в последните месеци, и публикациите отекнаха силно в изплуващите отново на повърхността разделения в Украйна.

Володимир Зеленски е ядосан, не от липсата на напредък на бойното поле, а от колебанията на съюзниците и равнодушието на някои от сънародниците. Този път, пише „Икономист“, в интервюто ги няма обичайната лекота и хумор, под натиска на войната, негативните заглавия и провала на контраофанзивата. С посланията си той сякаш се опитва да пробие екрана на компютъра, продължава публикацията, в която се предават акценти и кратък видеооткъс от интервюто.

Почти две години след като 32-секундното видео на Зеленски в началото на войната с послание „Още сме тук“, вдъхнови света, това изречение остава вярно, Русия продължава атаките, но светът вече не слуша толкова внимателно, а майсторът-комуникатор вече не контролира разказа, както правеше преди две години, продължава изданието. „В Украйна настъпва умора. На Запад заглавията питат дали Владимир Путин, президентът на Русия, е започнал да печели. Помощта за украинците се превърна в обект на политическа търговия в Америка и Европа."

Европа да убеждава САЩ

Западът е загубил чувство за неотложност и много украинци са загубили чувство за екзистенциална заплаха, казва Зеленски. Сега опитва да възроди и двете. Изтъква огромните загуби на Русия, провала ѝ в това да овладее дори един голям град и да блокира напълно износа на украинско зърно. Разбира обаче, като актьор, че възприятията могат да станат реалност, насред вярването на някои поддръжници на Украйна, че победата ѝ е станала невъзможна. Задачата на Зеленски през 2024 г., насред настъпление на Русия, недостиг на оръжия в Украйна и вглеждане във вътрешнополитически въпроси в Европа и Америка, е по-трудна от всякога.

Зеленски сега опитва да убеди Запада, че с помощта за нея Европа се защитава от руската агресия. „Давайки ни пари или оръжия, вие се издържате. Вие спасявате вашите деца, не нашите“, мрачно предупреждава той. Ако на Русия бъде позволено да вземе украински деца, „те ще вземат  и други деца“. Ако Русия наруши правата на украинците, „тя ще наруши правата в света“. Ако Украйна загуби, Путин ще доближи своите войни до Запада. „Путин изпитва слабост като животно, защото е животно. Усеща кръвта, усеща силата му. И той ще ви изяде за вечеря с целия ви ЕС, НАТО, свобода и демокрация."

С прегърбени рамене той изтъква аргументите си, като удря с пръсти по бялото бюро на ситуационната стая: „Може би нещо липсва. Или може би някой липсва. Някой, който може да говори за Украйна като защита на всички ни." Призовава европейските държави да лобират пред Америка да подкрепи Украйна заради самите тях в момент, когато европейски разузнавания започнат да разглеждат възможността да бъдат нападнати. „Дори тези страни, които не са били в СССР."

Европа, не говорете за подкрепа за Украйна. Подкрепяте себе си, като ни давате пари или оръжия.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

„Всички сме част“ от войната, в която нападението срещу Украйна трябва да се разглежда в контекста на руските отношения с „Хамас“ и дестабилизацията в Африка, обяснява той в публикувания триминутен откъс от разговора.

Крим и Черно море ще са център на тежестта

Зеленски казва, че не вижда никакви нови стъпки към мир от страна на Русия, а само нови атаки срещу украински градове в цялата страна. „Виждам само стъпките на терористична страна“, а сигналите на замразяване на конфликта се дават само защото руснаците „нямат достатъчно ракети, боеприпаси или подготвени войски“ и им трябва пауза, смята той.

Крим и черноморската битка ще са център на тежестта на войната през 2024 г. Изолирането на анексирания от Русия полуостров е „начинът да намалим атаките от този регион“, продължава той. Успешна операция срещу полуострова или Черно море би била „пример за света“, а и на Русия би показала, че „хиляди руски офицери са загинали само заради амбицията на Путин“.

Според Лондон една пета от този флот е унищожен само през последните четири месеца. Загубата на военноморски бази, които Русия държи през последните 240 години, би било голям срам за Путин, отбелязва „Икономист“.

Британското военно разузнаване изчисляват и че при сегашните тенденции Русия ще е понесла повече от 500 хил. убити и ранени до 2025 г. (САЩ смятат, че досега броят е 500 хил., но общо от двете страни).

Много зависи и от Запада, и от Украйна

Как ще продължи офанзивата, зависи и от западното въоръжение. Например поисканите крилати ракети с голям обсег Taurus, произведени в Германия, може да разрушат Керченския мост и Крим да остане изолиран от международно признатата територия на Русия.

Няма да се задават рамки за отвоюване на териториите; Зеленски е решил пред „Икономист“ да запази мълчание за плановете на изток и юг, месеци след не особено успешната контраофанзива, но според него непосредствената задача е да се „защити изтокът“ и да се опазят много важни градове там и на юг, от Харков и Дднипро до Херсон и Миколаив. Списанието отбелязва, че отвъд първоначалния гняв след интервюто на главнокомандващия Валерий Залужни, че войната е в патова ситуация, Зеленски е получил възможност да промени посланието си и да мисли как да се мобилизира и самата Украйна.

Важно за Киев е да изгражда собственото си производство; като План Б, ако все пак не дойдат още западни оръжия (не бъдат одобрени от ЕС и САЩ), президентът е помолил американското правителство за лицензи за производство на редица оръжия - от арлитерийски системи до ракети за противовъздушна отбрана.

„Преминахме към вътрешната политика"

„Нека бъдем честни, ние преминахме към вътрешната политика“, каза Зеленски, според когото украинците трябва да направят избор: или избори, или продължаване на войната.

Ако продължим да се фокусираме върху вътрешната политика, трябва да свикаме избори. Променете закона, конституцията. Но забравете за контраофанзивните действия и деокупацията.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски потвърждава, че нито светът, нито украинското общество са мобилизирани днес колкото в началото на войната, и смята, че това трябва да се промени. Непопулярната мярка за намаляване на мобилизационната възраст от сегашните 27 години и затягането на изключенията за освобождаване нямат алтернатива, смята държавният глава.

Мобилизацията не е само въпрос на войници, които отиват на фронта. Става дума за всички нас. Това е мобилизация на всички усилия. Това е единственият начин да защитим държавата си и да деокупираме земята си.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

Младежката жизненост на Зеленски изглежда загубена, но не и схващането му, че Украйна няма да се откаже от плана да победи Русия. Не е известно ще може ли майсторът-комуникатор да убеди останалия свят.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини