От х:

Днес в x:

България ще прати БТР-и на Украйна

Депутатите приеха днес на първо четене Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР, в обем и по вид съгласно приложение №1 към споразумението, което е поверително.

На свое извънредно заседание, проведено на 21 ноември 2023 г., комисията по отбрана разгледа посочения законопроект. Той и мотивите към него бяха представени от заместник-министъра на отбраната Ивелина Дундакова, която отбеляза, че споразумението е сключено в изпълнение на решение на НС от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна.

В доклада на комисията е уточнено, че това решение предвижда България да предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи, както и ангажимент за Министерския съвет да предприеме необходимите действия за изпълнение на решението.

Споразумението е подписано при условие за последваща ратификация, като от Министерския съвет е дадено съгласие за временното му прилагане от датата на подписването му до влизането му в сила. То ще влезе в сила от датата на обнародването на закона за неговата ратификация от НС.

Поради обстоятелството, че се касае за договор с военно-политически характер, който се отнася до разпореждане с движими вещи - държавна собственост, както и във връзка с разпоредбата на чл. 5 от споразумението, то подлежи на ратификация на основание чл. 85, ал. 1, т. 1, 7 и 8 от Конституцията на България. 

По време на дебатите очаквано от опозицията възразиха срещу предоставянето на бронирана транспортна техника. 

Борислав Гуцанов от БСП за поред път обвини управляващите в национално предателство, а според Николай Дренчев от "Възраждане" техниката, която ще изпратим, "няма как да е непотребна за българската армия". Според него машините могат да се използват за прикритие по границата и вместо униформените да седят заровени в землянки - БТР-ите да служат за това. 

Стоян Таслаков ("Възраждане") предложи машините да се използват при зимни бедствия и разказа как през 2018 г. живеел в планината и като паднал сняг, хората седмица били откъснати.

"Това, което спаси положението, дойде една такава високопроходима машина да докара храна и лекарства на нуждаещите се", обясни той.

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС обясни, че става въпрос за техника, в разпореждане на Министерството на вътрешните работи, а не на Министерството на отбраната (МО). 

"МВР разполага и може да поддържа необходимата бройка различни видове бойна бронирана техника, която е за нуждите на структурите на МВР. Оръжията на МО съща са си на мястото", каза още Гаджев и допълни, че БТР-ите не могат да се използват за охрана на границите и по-ефективни ще са леки високопроходими средства.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ отбеляза, че техниката е от 40 години в складовете и никога не е използвана за сняг и е спекулация, че струвала милиард.

Той обясни, че техниката не била сериозна като количество и сме щели да бъдем компенсирани финансово от ЕС.

"Ние сме дарили техника за няколко км магистрали, но Украйна е купила въоръжение и боеприпаси за над 5 млрд. лв.", каза Мирчев и добави, обръщайки се към БСП, че "България ще бъде независима от Русия, независимо колко ще се гърчите".

Гуцанов го обвини в некомпетентност.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви от трибуната в пленарната зала, че "не разбира за какво е тази дискусия" и не е чул за час и 15 минути нито една дума по споразумението, което трябва да се ратифицира. Той отказа да коментира изказванията за това, че тази техника "трябва да се зарови по границата и може да плува в четири метрови вълни". 

След изявлението на Тагарев опозицията го изпрати с викове "оставка".  

По време на обсъждането Бойко Борисов се е срещнал с украинския посланик у нас. Това става ясно от фейсбук профила му, където лидерът на ГЕРБ пише, че "в деня, в който Народното събрание реши да предостави безвъзмездно на Украйна 100 БТР-а, за мен беше чест да се срещна с Н. Пр. Олеся Илашчук. По време на разговора заявих, че с днешното гласуване в парламента, България за пореден път доказва своята съпричастност към украинския народ. Страната ни ще продължи да бъде част от демократичната международна общност, която подкрепя Украйна в борбата й срещу руската военна агресия.
Подчертах пред посланик Илашчук, че днешното решение на парламента за БТР-ите е продължение на последователната подкрепа на България и припомних предходните решения за предоставените на Украйна ракети и боеприпаси през месец септември. С тази поредица от гласувания ГЕРБ изпълни и обещанието си за премахване на посредниците в процеса на доставка на оръжие за Украйна".

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини