От х:

Днес в x:

За здравните вноски - в сайта на НАП

От днес всеки ще може да проверява здравния си статус чрез интернет страницата на Националната агенция по приходите (НАП).

Досега тази информация можеше да се ползва чрез информационната система на Националния осигурителен институт (НОИ).

Проверката ще става по същия начин, както и досега - с въвеждане на единен граждански номер (ЕГН) или личен номер на чужденец и код за спам контрол. Освен в интернет, гражданите ще могат да разберат статуса си и на цената на един градски разговор на телефон 0700 18 700, който е достъпен от цялата страна.

Промяната се налага поради преминаване на информационното обслужване на здравноосигурителния статус изцяло към НАП, съобщиха неотдавна от НОИ.

До месец от НАП обещават да пуснат автоматизирана услуга чрез информационния си център, с която проверката ще може да се прави с набиране на ЕГН на клавиатурата на телефона.

От приходната агенция припомнят, че от началото на годината здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца.

Междувременно от Националната здравноосигурителна каса съобщиха, че днес ще преведат към районните каси 140 млн. лв., които трябва да бъдат изплатени на изпълнителите на медицинска и дентална помощ, болниците и аптеките. Очаква се през следващата седмица ще бъде завършен процесът по сключване на договори с лечебните заведения.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини