От х:

Днес в x:

Кампанията “Достъпно за вас” сработи и в Хасково, но клиентите все още не вярват

    Съвместната инициатива “Достъпно за вас” на Министерството на икономиката и индустрията, съвместно с всички, които вече са подписали Декларация за партньорство, започна от днес в цялата страна.

    Целта й е постигането на трайно ниски цени на продуктите от малката потребителска кошница. Това са така наречените стоки от първа необходимост. Сред тях са основните храни -хляб, месо, мляко, сирене, плодове и зеленчуци, животински и растителни мазнини, варива.

    Реално целта е най-бедните българи да имат достъп до тези продукти.

    Според договорките на министерството и хранителните вериги в обхвата на намалението първоначално са включени 50 продукта, като веригите сами определят кои артикули от седемте продуктови групи да включат в намалението. Първоначално обхватът е на минимум 16 предложения, които са обозначени на щандовете с логото на кампанията. Инициативата се провежда в унисон с механизма в т. нар. „Зелен документ“ на Европейската комисия за най-добри практики между търговците във веригата на доставките, където основно се визират хранителните продукти, разясниха от Министерството на икономиката и индустрията. Предстои и създаването на интернет платформа, на която потребителите ще могат да следят магазините, които са част от инициативата.

    В магазините в Хасково на една от големите хранителни вериги вече предлагат по-евтини продукти по линия на “Достъпно за вас”.

    Стоките са в наличност, но част от клиентите все още не са и чували за кампанията. Други не вярват, че намалението е трайно и засяга качествени продукти, обяснява заместник- мениджърът на единия от  магазините Мирослав Найденов.

    Над 16 са продуктите, определени в този магазин, които са включени в кампанията и днес са вече доста по-ниски цени. Месо-свинско и пилешко, хляб, кисело мляко, сирене, консерва грах, олио, масло, спагети, са с редуцирани ценови стойности. От плодовете и зеленчуците с намаление са зелето, лукът и портокалите.

    Намалението е отразено и чрез стикера на кампанията, и в цената. Около 20 % е средното понижение на предлаганите продукти в магазина.

    Край витрината с млечни продукти млада жена с бебе в количката разглежда стоката. Тя е запозната с кампанията. Надява се, че в нея магазините ще пускат качествена стока от истински, а не имитиращи продукти, не само заради старта на инициативата, а тенденцията за качество ще е се задържи трайно. „Вече сме свикнали да не вярваме на обещания. Дано всички е истинско, както се обещава, а не заради по-ниската цена да ни пробутват имитации“, споделя тя и обяснява, че за да е на 100 % сигурна в качествената храна, разчита предимно на произведеното, което взима от село. Младата майка е откровена, че заради поскъпването на цените през последната година, включително и на хранителните стоки, е редуцирала количеството, което купува, но не е склонна да прави компромис с качеството, затова държи не толкова на ниски цени, колкото на качеството. „За съжаление обаче за възрастните хора не е така. Заради ниските доходи бабите и дядовците ни вече изобщо не гледат качеството, а само по-ниската цена“, добавя жената

    На съвсем друго мнение е обаче Фатме, която по същото време пазарува в магазина. Жената е пенсионерки и е редовен клиент на веригата. Тя е доволна от големите намаления в кампаниите, но сега е дошла да провери как са цените в обявената нова възможност.

    В тази магазина верига стоките, които от днес се предлагат на по-ниска цена в кампанията “Достъпно за вас” ще бъдат сменени с нови след месец.

    Инициативата в сътрудничество между държавата и частния сектор стартира сега в повечето от по-големите търговски вериги, като се водят разговори и с по-малки регионални магазини, обясни министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Др
      Дрън Дрън
      30 -7
      18:02, 15 ное 2023
      Кампания да си продаден боклуците на хуманоида прост
    • 2
      Ху
      хуманоид
      14 -2
      08:42, 16 ное 2023
      вчера си купих лук по 69 ст на кг, а на пазара е 2 лв, далавера-нали? .... а иначе едва ли ще има някъв ефект тая инициатива, проблема не са цените а ниските заплати
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини