От х:

Днес в x:

Тестваха с апарат ученици от ПМГ – Хасково дали пушат цигари

    Десетокласници от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково бяха тествани с апарат дали пушат цигари. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция в областния град по повод 16 ноември – Международен ден без тютюнопушене.

    Пробите се извършваха с апарат „Smoker lyzer”, с който се засичаше нивото на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи. В началото бяха тествани трима ученици, чиито резултати бяха в норма, характерна за непушачи. Първи беше Илия Иванов, който заяви, че е твърдо против тютюнопушенето, защото е състезател по борба и смята, че консумацията на цигари вреди на здравето. Той смята, че тютюнопушенето е пречка за постигане на спортни успехи, тъй като пушачите се задъхват. Младежът все пак сподели, че има съученици, които пушат и каза, че ги съветва да откажат цигарите.

    Тестването се правеше от двама инспектори от РЗИ – Хасково, които изнесоха пред учениците лекция за вредата от тютюнопушенето. Те обясниха за никотиновите пакетчета (снус) и дъвки – като средство за отказване от тютюнопушене. Разпространиха и печатни здравнообразователни материали.

    „Опитваме се по този начин да предпазим децата от този вреден порок“, каза Динко Петров от РЗИ – Хасково.

    Подобна кампания за тестване на пасивни и активни пушачи ще се проведе утре от 12:00 до 13:00 часа на площад „Атлантически“, като в нея ще участват доброволци от Превантивно-информационния център по наркотични вещества към Младежкия център в Хасково.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини