От х:

Днес в x:

Граната за ЧРД уби близък съратник на Залужни

Граната, поднесена като подарък за рожден ден, се е взривила и убила близък сътрудник на ръководителя на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, предаде Би Би Си.

39-годишният майор Генадий Чистяков  (Частяков), помощник на главнокомандващия, се прибрал в жилището си с подаръци от колегите си и ги отварял заедно със сина си, когато гранатата се взривила.

Майор Чистяков е убит, а 13-годишният му син е тежко ранен.

Министърът на вътрешните работи Игор Клименко заяви, че момчето е започнало да върти халката на гранатата. Майорът взе гранатата и така е дръпнал пръстена, което предизвикало взрива.

"Тогава военнослужещият е взел гранатата от детето и е дръпнал пръстена, което е предизвикало трагичен взрив".

По-късно прокуратурата уточни, че той неволно е взривил гранатата, докато се е опитвал да я отнеме от сина си.

Взривът беше описан като "трагичен инцидент", а министърът призова обществеността да изчака резултата от официалното разследване. Полицията съобщи, че експлозията в семейния апартамент в "Чайки", в западните покрайнини на Киев, е станала "в резултат на невнимателно боравене с боеприпаси".

Скоро обаче се оказа, че в апартамента са намерени още пет гранати. Клименко заяви, че те са били подарък от колега от армията.

По-късно при обиска на колегата, описан като полковник от армията, са намерени две подобни гранати.

Снимки от местопрестъплението показват други гранати на пода на апартамента, както и други торбички с подаръци. Очевидно майор Частяков е донесъл гранатите вкъщи в чанта с бутилка уиски.

Източник заяви пред "Украинска правда", че бутилката е била в подаръчна чанта с чаши с форма на граната и експлозията е станала, когато той е отворил чантата. Според други данни негов колега е предал бутилката с думите: "Трудно е да те изненадам: Затова ти подарявам бойни гранати и бутилка хубаво уиски".

Генерал Залужний сподели за неописуемата болка и тежката загуба за украинските военни и за него лично, описвайки майор Чистяков като "надеждно рамо" от началото на пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 г.

Смъртта му е последният неуспех за украинските военни, след като при руска ракетна атака на церемония по награждаване в близост до фронтовата линия в южната област Запорожие бяха убити 19 войници. Широко разпространени бяха критиките, че е било позволено церемонията да се проведе в опасен район, добавя Би Би Си.

Пропрезидентският депутат Маряна Безулха заяви, че смъртта на майор Чистяков се дължи на небрежност: "Никога не бих си помислила, че Генадий ще умре поради небрежност на собствения си рожден ден. Гранатите се издават, а не се подаряват."

Официалната причина за експлозията обаче беше поставена под въпрос от украинските коментатори, някои от които предположиха, че може да става въпрос за атака, насочена срещу самия генерал Залужни - допускайки, че той може да е присъствал на празненствата по случай рождения ден на своя помощник.

Миналата седмица главнокомандващият бе рязък в оценката си на ситуацията на фронтовата линия на Украйна.

"Точно както през Първата световна война, ние достигнахме ниво на технологиите, което ни поставя в патова ситуация", каза той пред Economist. "Най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив."

Както Кремъл, така и президентът Володимир Зеленски, отричат войната да е стигнала до задънена улица. "Днес хората са уморени, всички са уморени и има различни мнения. Това е ясно, но няма патова ситуация", заяви Зеленски през уикенда.

В редовното си нощно обръщение в понеделник вечерта той призова украинците "да се стегнат, да не се отпускат и да не се разделят на при спорове или по други приоритети".

Той също така обяви, че "сега не е подходящият момент" за президентските избори, които трябва да се проведат през пролетта на следващата година, тъй като Украйна е във война и във военно положение. Зеленски беше избран през 2019 г.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини