От х:

Днес в x:

Елена Алекова представи книгата си „Моите срещи с Хасково“

    Д-р Елена Алекова представи художествено-документалната си книга „Моите срещи с Хасково“. Това стана в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в областния град. Инициативата за литературната среща бе на Сдружение за култура „Хасково 2015“ по проект „Културни инициативи“ на Община Хасково.

    Авторката бе представена от директора на хасковската библиотека Анна Щилянова. Слово за писателката и книгата произнесе председателят на сдружението за култура Димитър Шалапатов.

    Книгата съдържа пътеписни бележки, свързани с исторически спомени за бележити предци и тяхното туристическо и родолюбиво дело. Творбата е доста обемна и е прецизирана от научния поглед на Елена Алекова, която е доктор на литературните науки.

    „Моите срещи с Хасково всъщност са с писатели и общественици, родени в Хасково или по някакъв начин с него свързани. От 1996 г., когато ме заплени магическата поезия на Янко Димов, до ден днешен. Отначало – в София и в други градове. А после – от 06.06.2006 г. (какво магическо число!) - и в самото Хасково. Тогава представих книгата на Коста Андреев „Круша дивачка“ и бях много впечатлена от организацията и премиерата. Срещите освен реални (доколкото с хората, свързани с Хасково, сме били и сме приятели, колеги и съобщници в някое дело на ползу роду), са и „виртуални“ – чрез книгите, чрез словото. Говоря и в минало време, защото някои от тези хора вече не са сред живите“, каза Елена Алекова пред почитателите в хасковската библиотека.

    „Това е книга лична. Не изследване, не културна история на Хасково и не претендира за всеобхватност. Книга за културната история на даден град изисква пълнота, безпристрастност, тишина. А при мен това го няма. Този сборник се е изграждал сам по себе си от докосванията ми до хора и книги. Година след година“, каза авторката.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини