От х:

Днес в x:

От 88 проверки 88 нарушения в офисите за бързи кредити, засече КЗП

Всяка проверка на Комисията за защита на потребителите завършва с констатирано нарушение. 

Офисите за бързи кредити най-често си спестяват преддоговрната информация към клиентите си, която е абсолютно задължителна под формата на „Стандартен европейски формуляр“. Това нарушение е сред най-често засичаните при проверките от Комисията за защита на потребителите. От организацията съобщиха, че масираните проверки на дружествата за бързи кредити продължават. Във времето от 1 юни до 15 септември са засечени редица нарушения при направените 88 инспекции на 61 дружества от небанковия финансов сектор. Изискано заплащане на такси и комисионни, свързани с действия по усвояване и управление на кредита, липса на изискуеми реквизити в договори са други от засечените нарушения при проверките.

Кампанията на КЗП е насочена към защита на икономическите интереси на потребителите и цели проверка дали се спазва Закона за потребителския кредит, включително и по отношение законосъобразността на събираните такси при предсрочно погасяване или отказ от договори за кредит.

В хода на проверките са констатирани 88 нарушения на Закона за потребителския кредит и Закона за защита на потребителите, от които 16 са съмнения за прилагане на нелоялни търговски практики. Предстои съставяне на актове за установяване на административни нарушения и съответно образуване на административно-наказателни производства., уточняват от КЗП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини