От х:

Днес в x:

Столтенберг на изненадващо посещение в Киев

Армията на Украйна"постепенно набира сила" в контранастъплението си срещу руските сили. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък в Киев, където направи изненадващо посещение.

То не беше обявено предварително поради съображения за сигурност. Това е второто посещение на Столтенберг в Киев, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

"[Украинските войски] са изправени пред ожесточени битки, но те постепенно набират сила", каза Столтенберг по време на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски.

"И има ярък контраст: украинците се борят за семействата си, бъдещето си, свободата си. А Москва се бори за имперски илюзии", добави Столтенберг.

Той също така съобщи, че НАТО има рамкови договори на стойност 2,4 милиарда евро за ключови боеприпаси, от които 1 милиард евро са твърди поръчки. По думите му подобни договори ще позволят на членовете на алианса да попълнят своите запаси, като същевременно продължат да доставят на Украйна амуниции.

Зеленски от своя страна говори за нуждата на Украйна от повече противовъздушна отбрана срещу руски атаки. Той припомни, че Русия използва повече от 40 дрона Шахед при удари срещу Украйна само за изминалата нощ.

"И така е почти всяка нощ. В условията на такива интензивни атаки срещу украинците, срещу нашите градове, пристанища - които са важни за глобалната продоволствена сигурност - имаме нужда от съответно увеличаване на натиска върху Русия и съответно усилване на въздушния ни щит", каза Зеленски.

Призивът му идва само часове след като властите в страната съобщиха за масирана руска атака с дронове през нощта. Украинската армия по-рано каза, че е унищожила 34 от 44-те ирански дрона Шахед, изстреляни от Русия.

На бойното поле украинските сили са водили 26 битки от близко разстояние през последните 24 часа, отблъсквайки няколко вълни от руски атаки срещу техни позиции в източния регион на Донецк, главно в районите на Бахмут, Авдиевка и Маринка, съобщи още генералният щаб на украинската армия в своята сводка в четвъртък.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини