От х:

Днес в x:

Heavy metal: Радиоактивните снаряди, които пътуват за Украйна

Производството им започва през 70-те години. Създадени са, за да пробиват бронята на танковете. С тях разполагат много държави, включително Русия. Сега се очаква Украйна да получи 120 мм снаряди с обеднен уран, които да изстрелва от американските танкове Abrams. Какво представляват тези оръжия? 

Еймъс Чапъл, Свободна Европа

На 21 септември президентът на САЩ Джо Байдън каза на украинския си колега Володимир Зеленски, че нова пратка с оръжия ще пристигне в Украйна след седмица. Зеленски отговори, че „това е нещото, от което нашите войници се нуждаят сега“.

Най-отгоре в списъка с оръжията са танковете Abrams, част от които вече пристигнаха в Украйна. За тях се очаква да бъдат снабдени със 120-милиметрови снаряди с обеднен уран.

Обедненият уран остатъчен продукт от процеса, в който уранът се обогатява, за да бъде използван за ядрени оръжия. САЩ имат огромен запас от него. В основата си той представлява ядрен отпадък, който притежава 60% от радиоактивността на необработения уран.

В началото на 70-те години на миналия век обедненият уран започва да се използва като кинетичен снаряд, който се изстрелва от оръдията на танкове. Целта е да пробие солидната предна броня, която тогава се използва в конструирането на съветските танкове.

Предимствата на обеднения уран като снаряд за пробиване на тежка бранировка са много. В същото време има доста противоречия, свързани с употребата на подобни снаряди.

Уранът е най-тежкият елемент, който се среща в естествено състояние на Земята. Десетсантиметров куб от метала тежи цели 20 кг. Това дава буквално безкрайна пробивна мощ. Когато е покрит и с малко количество титан, обедненият уран добива и здравина като на стомана.

За разлика от волфрамовите снаряди, които се смачкват, когато срещнат стомана, кинетичните снаряди със стреловидна форма, които съдържат обеднен уран, се „самонаострят“ по краищата, когато попаднат в броня.

Финалната, зловеща характеристика на материала е склонността му да се изпарява до прегрял аерозол, който избухва в огнена топка, след като вече е попаднал във вътрешността на машината, срещу която е изстрелян.

Унищожен по време на Войната в Персийския залив иракски танк. Той е маркиран с надпис DU, което означава, че е бил ударен от снаряд с обеднен уран и е радиоактивен. Снимката е заснета на депо за отпадъци в Кувейт през 2002 г.

Това е токсичен и радиоактивен аерозол. Десетилетия проучвания, активизъм и страхове са насочени към това какво може да причини обедненият уран на природата и хората.

След войната в Персийския залив използването на метала става причина за множество обвинения, свързани със здравословни проблеми на ветерани, които са участвали в конфликта. Състоянието става известно като „Синдром на Войната в залива“.

Войници от югославската армия мерят нивата на радиоактивност край южния сръбски град Пресово. Снимката е от 2001 г., когато военни самолети изстрелват хиляди снаряди с обеднен уран по време на бомбардировките на НАТО над Югославия.

Проучване на американския Департамент по въпросите на ветераните на САЩ от 2008 г. не открива връзка между излагането на обеднен уран и здравословни проблеми. До подобно заключение достига и НАТО през 2005 г. По-късни проучвания откриват връзка между скок в средния брой ракови заболявания сред военните и цивилните и излагането на снаряди от материала във военно време.

Великобритания снабдява Киев със снаряди с обеднен уран, които се изстрелват от танковете Challanger от началото на 2023 г.

През март Кремъл реагира остро на новината, че снарядите, които Владимир Путин твърди, че имат „ядрен компонент“, ще бъдат доставяни на украинските сили.

Той твърди, че Русия разполага със „стотици хиляди“ снаряди с обеднен уран във военните си складове и че страната „ще трябва да отговори пропорционално“ на доставката на подобни муниции за Украйна.

*Heavy metal - букв. тежък метал, но също и стил в музиката [бел. ред.]

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини