От х:

Днес в x:

Шефът на Младежкия парламент иска да промени оценките в училище

Никола Сталев, председател на Общинския младежки парламент в Хасково

- С какво ще се захванеш най-наред като председател на Младежкия парламент?

- Трябва да се определят и гласуват правила. Важно е дали членовете на парламента ходят на заседанията на своята комисия. Няма да допуснем своеволни отсъствия. Следващата ни сесия е на 28 януари.

- С какво точно ще се занимава Младежкия парламент?

- Сформирали сме четири комисии - по образование, спорт, младежки дейности и култура и изкуство. Всяка от тях ще внася предложения, които ще гласуваме. Одобрените ще се внасят в Общинския съвет.

- Какво ще предложиш като председател?

- Да се организират безплатни курсове за по-слаби ученици, които да се провеждат в Младежкия център. Например - отличници от 12 клас ще водят заниманията на единайсетокласниците. Има желаещи да водят подобни курсове. Казват, че са съгласни да отделят по един час седмично.

Като председател на Ученическия съвет в Езиковата гимназия въведох разделно сметосъбиране. Изхабените маркери се изхвърлят в отделен кош. Това може да стане във всяко училище. Само трябва да се осигурият кошчета.

- Младежкият парламент ще защитатава интересите на младите хора в града. Какво ви липсва?

- Липсва спортът, но това до голяма степен зависи от общината.

В много училища има етническа нетърпимост. Докато обикалях по време на кампанията преди изборите за Младежки парламент ми направи впечатление, че се говори на турски език. Вървя по коридора и ми казват нещо на турски език. Питам защо не говорят на български език, а те - така си искаме. Затова може да организираме тим билдинг, където да се приобщят. Трябва да се говори на български език.

Ще работим за подобряване на материалната база в училище. Спортните салони могат да се ремонтират и оборудват със средства по проекти.

По проект в нашето училище вече имаме фитнес зала.

Заедно с полицията ще се борим за ограничим употребата на наркотици сред учениците. Дори един човек да откажем, ще бъде успех.

Освен това е необходимо да се организира обучение за писане на проекти. Много малко хора знаят как се прави.

Децата от домовете нямат нужда единствено от парични дарения. Искат човешко общуване. Можем да ходим и да играем с по-малките, а с по-големите - да излизаме на кафе и да разговаряме.

- Имаш ли поглед върху работата на младежките парламенти в страната?

- Повечето се явяват организатори на различни събития и мероприятия. Например за Коледа или Свети Валентин. Тяхната цел не е да повлияят по някакъв начин на живота на младите хора. Много малко от тях решават проблеми.

- На какво можете да повлияете в училище например?

- Предлагам на министъра на образованието Сергей Игнатов да промени системата на оценяване. Не е справедливо да изкараш 5.25, а в дневника да ти пишат 5. Къде отиват тези 25 стотни? Или пък изкараш 4.75, а дневника е 5. Да бъде като в Англия - по точкова система.

- Познаваш ли председателя на Общинския съвет Делян Делчев?

- Само по физиономия, лично - не.

- Дали ще ви приемат сериозно общинските съветници?

- Надявам се. В Туристическия център случайно срещнах един общински съветник. Не си спомням името му. Казах му, че сме бъдещите му колеги. Той не беше чувал за Младежкия парламент. Беше много любезен и обеща пълно съдействие за всичко, което зависи от него.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини