От х:

Днес в x:

2 °C

Шефът на Младежкия парламент иска да промени оценките в училище

Никола Сталев, председател на Общинския младежки парламент в Хасково

- С какво ще се захванеш най-наред като председател на Младежкия парламент?

- Трябва да се определят и гласуват правила. Важно е дали членовете на парламента ходят на заседанията на своята комисия. Няма да допуснем своеволни отсъствия. Следващата ни сесия е на 28 януари.

- С какво точно ще се занимава Младежкия парламент?

- Сформирали сме четири комисии - по образование, спорт, младежки дейности и култура и изкуство. Всяка от тях ще внася предложения, които ще гласуваме. Одобрените ще се внасят в Общинския съвет.

- Какво ще предложиш като председател?

- Да се организират безплатни курсове за по-слаби ученици, които да се провеждат в Младежкия център. Например - отличници от 12 клас ще водят заниманията на единайсетокласниците. Има желаещи да водят подобни курсове. Казват, че са съгласни да отделят по един час седмично.

Като председател на Ученическия съвет в Езиковата гимназия въведох разделно сметосъбиране. Изхабените маркери се изхвърлят в отделен кош. Това може да стане във всяко училище. Само трябва да се осигурият кошчета.

- Младежкият парламент ще защитатава интересите на младите хора в града. Какво ви липсва?

- Липсва спортът, но това до голяма степен зависи от общината.

В много училища има етническа нетърпимост. Докато обикалях по време на кампанията преди изборите за Младежки парламент ми направи впечатление, че се говори на турски език. Вървя по коридора и ми казват нещо на турски език. Питам защо не говорят на български език, а те - така си искаме. Затова може да организираме тим билдинг, където да се приобщят. Трябва да се говори на български език.

Ще работим за подобряване на материалната база в училище. Спортните салони могат да се ремонтират и оборудват със средства по проекти.

По проект в нашето училище вече имаме фитнес зала.

Заедно с полицията ще се борим за ограничим употребата на наркотици сред учениците. Дори един човек да откажем, ще бъде успех.

Освен това е необходимо да се организира обучение за писане на проекти. Много малко хора знаят как се прави.

Децата от домовете нямат нужда единствено от парични дарения. Искат човешко общуване. Можем да ходим и да играем с по-малките, а с по-големите - да излизаме на кафе и да разговаряме.

- Имаш ли поглед върху работата на младежките парламенти в страната?

- Повечето се явяват организатори на различни събития и мероприятия. Например за Коледа или Свети Валентин. Тяхната цел не е да повлияят по някакъв начин на живота на младите хора. Много малко от тях решават проблеми.

- На какво можете да повлияете в училище например?

- Предлагам на министъра на образованието Сергей Игнатов да промени системата на оценяване. Не е справедливо да изкараш 5.25, а в дневника да ти пишат 5. Къде отиват тези 25 стотни? Или пък изкараш 4.75, а дневника е 5. Да бъде като в Англия - по точкова система.

- Познаваш ли председателя на Общинския съвет Делян Делчев?

- Само по физиономия, лично - не.

- Дали ще ви приемат сериозно общинските съветници?

- Надявам се. В Туристическия център случайно срещнах един общински съветник. Не си спомням името му. Казах му, че сме бъдещите му колеги. Той не беше чувал за Младежкия парламент. Беше много любезен и обеща пълно съдействие за всичко, което зависи от него.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
03 дек 2020
Последни новини