От х:

Днес в x:

6 °C

Шефът на Младежкия парламент иска да промени оценките в училище

Никола Сталев, председател на Общинския младежки парламент в Хасково

- С какво ще се захванеш най-наред като председател на Младежкия парламент?

- Трябва да се определят и гласуват правила. Важно е дали членовете на парламента ходят на заседанията на своята комисия. Няма да допуснем своеволни отсъствия. Следващата ни сесия е на 28 януари.

- С какво точно ще се занимава Младежкия парламент?

- Сформирали сме четири комисии - по образование, спорт, младежки дейности и култура и изкуство. Всяка от тях ще внася предложения, които ще гласуваме. Одобрените ще се внасят в Общинския съвет.

- Какво ще предложиш като председател?

- Да се организират безплатни курсове за по-слаби ученици, които да се провеждат в Младежкия център. Например - отличници от 12 клас ще водят заниманията на единайсетокласниците. Има желаещи да водят подобни курсове. Казват, че са съгласни да отделят по един час седмично.

Като председател на Ученическия съвет в Езиковата гимназия въведох разделно сметосъбиране. Изхабените маркери се изхвърлят в отделен кош. Това може да стане във всяко училище. Само трябва да се осигурият кошчета.

- Младежкият парламент ще защитатава интересите на младите хора в града. Какво ви липсва?

- Липсва спортът, но това до голяма степен зависи от общината.

В много училища има етническа нетърпимост. Докато обикалях по време на кампанията преди изборите за Младежки парламент ми направи впечатление, че се говори на турски език. Вървя по коридора и ми казват нещо на турски език. Питам защо не говорят на български език, а те - така си искаме. Затова може да организираме тим билдинг, където да се приобщят. Трябва да се говори на български език.

Ще работим за подобряване на материалната база в училище. Спортните салони могат да се ремонтират и оборудват със средства по проекти.

По проект в нашето училище вече имаме фитнес зала.

Заедно с полицията ще се борим за ограничим употребата на наркотици сред учениците. Дори един човек да откажем, ще бъде успех.

Освен това е необходимо да се организира обучение за писане на проекти. Много малко хора знаят как се прави.

Децата от домовете нямат нужда единствено от парични дарения. Искат човешко общуване. Можем да ходим и да играем с по-малките, а с по-големите - да излизаме на кафе и да разговаряме.

- Имаш ли поглед върху работата на младежките парламенти в страната?

- Повечето се явяват организатори на различни събития и мероприятия. Например за Коледа или Свети Валентин. Тяхната цел не е да повлияят по някакъв начин на живота на младите хора. Много малко от тях решават проблеми.

- На какво можете да повлияете в училище например?

- Предлагам на министъра на образованието Сергей Игнатов да промени системата на оценяване. Не е справедливо да изкараш 5.25, а в дневника да ти пишат 5. Къде отиват тези 25 стотни? Или пък изкараш 4.75, а дневника е 5. Да бъде като в Англия - по точкова система.

- Познаваш ли председателя на Общинския съвет Делян Делчев?

- Само по физиономия, лично - не.

- Дали ще ви приемат сериозно общинските съветници?

- Надявам се. В Туристическия център случайно срещнах един общински съветник. Не си спомням името му. Казах му, че сме бъдещите му колеги. Той не беше чувал за Младежкия парламент. Беше много любезен и обеща пълно съдействие за всичко, което зависи от него.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже преломен в много отношения. Човек към когото до скоро сте били безразлични, сега привлича вниманието ви. Откривате неща, които до момента са ви убягвали. Предприемате решителна стъпка в правилната посока. Каквото и да се случи от тук нататък, успехът няма да ви убегне. Проявете повече постоянство и няма за какво да се тревожите.
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески подход в работата си, повишавате възможностите си за печалби и добри реализации. Интелектуалният ви потенциал ще намери изява в предстоящо събитие, организацията на което вече е в ход. Разногласията с колегите не биха имали сериозни последствия за вас, но бъдете вежливи в отношенията си.
20 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Достатъчно организирани сте, за да не се откажете от амбициозната задача, която стои пред вас. Силите ви се нуждаят от обновяване, за това използвайте от времето си за релаксация, природата е добър източник на енергия. За себе си знаете нещата, които ви правят по-добри и усещането ще ви отведе при тях.
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас се нуждаят от разнообразие и емоции. Днешният ден е подходящ за постъпки в тази насока. Може би е добре да помислите за кратка екскурзия или някакво нетрадиционно забавление. Неочаквани парични постъпления, вероятно ще улеснят избора ви.
20 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Присъствието на човека, който ви вълнува се отразява на работоспособността ви. Без да жалите труда си ще посрещате предизвикателствата на работното място, защото е сигурно, че такива ще имате. Поетите ангажименти няма да позволят отпускане, предвид срочността им. Ще привличате вниманието на хора с вашето разбиране за живота,сред които ще се чувствате добре.
20 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Откритото общуване днес ще ви носи предимства, освен, че ще се чувствате и добре. Ще си позволите повече свобода в обновяване на гардероба или задоволявайки други свои нужди, което ще ви направи по-активни в преследване на целите ви. Други ще се занимават с имотна сделка, покупка или продажба, както и ремонти по дома.
20 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Многото на брой задачи ще ви натоварят допълнително. Всеотдайността ви е пословична, но трябва да намалите темпото. Ще се насладите на взаимно удоволствие, ако отделите повече време на любимия човек. Повече мислете за бъдещето, а не за отминали неща, за които излишно се вините.
20 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За повечето от вас денят ще премине в рутинни занимания и предсказуеми действия. Поради желанието ви да привлечете нечие внимание или подкрепа е възможно да попаднете в деликатна ситуация. Кратко пътуване най-често свързано с уреждане на делови или семеен въпрос. Имотните проблеми са на път да свършат.
20 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доверие и зачитане към партньора си, за да се радвате на вниманието му. На работното място ще получите висока оценка за работата си, което ще се отрази и на възнаграждението ви. Други ще бъдат включени в съвместен проект, което ще им донесе печалби в дългосрочен план.
20 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С последователните си действия печелите предимства, които ви помагат да сте сред печелившите днес. Търсете сътрудничеството на добри професионалисти, ако искате да продължите и занапред успешния си ход. В противен случай ще калкулирате стрес и загуби. В много отношения прогнозите ви се сбъдват.
20 апр 2021
Последни новини