От х:

Днес в x:

Осъзнато сънуване и контрол над алтернативните реалности в нашия спящ ум

Повечето хора рядко, ако изобщо някога им се случва, осъзнават, че сънуват по време на съня си.

Но някои ентусиасти са разработили техники за т. нар. осъзнато сънуване. Те успяват да осъзнаят себе си в съня си и дори да придобият контрол над тези алтернативни реалности.

Понякога те приемат осъзнатото сънуване като възможност да изживеят полет или да се срещнат с известни личности или починали членове на семейството.

Други осъзнати сънувачи са използвали личните си виртуални реалности, за да тласнат подсъзнанието си за прозрения или да се насладят на нездравословна храна без последствията в реалния свят.

Но сега учените са дали задача на осъзнатите сънувачи: да изследват своите сънища и да докладват в реално време.

Изследването на сънищата традиционно се основава на доклади, събрани след като някой се събуди. Но хората често се събуждат само с откъслечни, изкривени спомени за това, което са сънували. Сънуващите не могат да кажат точно кога са се случили събитията и със сигурност не могат да съобразят сънищата си с конкретни научни изследвания.

Снимка на Кристофър Мазурек по време на изследване на осъзнат сън. Първият път, когато това му се случва, Мазурек е първокурсник в Северозападния университет в Еванстън, Илинойс. В съня си той се озовава в трапезария на кампуса. Тогава е зима, но Мазурек не носи любимото си палто. "Осъзнах, че щом не съм с палтото, трябва да е сън", разказва Мазурек. "Това озарение разтърси съня ми като земетресение. Гравитацията се измести и бях хвърлен надолу по коридор, който сякаш продължаваше с километри... Лявата ми ръка изчезна и тогава се събудих." Кредит: K.R. KONKOLY

"Специалното при осъзнатото сънуване е, че може да се доближим още повече до съдържанието на съня и по много по-контролиран и систематичен начин", отбелязва Мартин Дреслер (Martin Dresler), когнитивен невролог в Института Дондерс в Ниймеген, Холандия.

Осъзнатите сънувачи, които могат да изпълняват възложени задачи и да общуват с изследователите по време на сън, отварят примамливи възможности за изучаване на това иначе недосегаемо царство. Те са като астронавти от света на сънищата, на мистериозните вътрешни пространства, създавани от спящия ум.

Досега тестове в много малки групи осъзнати сънуващи предполагат, че странните реалности, които посещаваме в съня, може да се изживяват повече като реални светове, отколкото като въображаеми. С повече включени емисари изследователите се надяват да изследват как спящите мозъци изграждат своите сложни, често странни сюжети и сцени. Освен задоволяване на любопитството, тази работа може да посочи нови начини за лечение на кошмари. Проучванията на осъзнатите сънища могат също така да предложат свидетелства за това как сънищата допринасят за творчеството, регулирането на емоциите или други когнитивни активности - помагайки за разрешаването на голямата загадка защо сънуваме.

Но все още има много проблеми за разрешаване, преди изследванията на осъзнатите сънища наистина да започнат. Главният сред тях е, че много малко сънуващи могат да станат осъзнати при поискване в лабораторни условия, биха се старали да изпълняват задачите на учените или да комуникират с будния свят.

Определянето на най-добрите техники за усвояване от повече хора на осъзнатото сънуване може да облекчи тези проблеми. Но дори и да се случи, не всички учени са съгласни, че осъзнатите сънища могат да ни кажат нещо за далеч по-често срещаните, неосъзнати такива.

РЕАЛНИ ЛИ СА ОСЪЗНАТИТЕ СЪНИЩА?

Приказките за осъзнатите сънища датират от древността. Аристотел може би е първият, който ги споменава в западната литература в своя трактат За сънищата. "Често, когато човек спи", пише той, "има нещо в съзнанието, което заявява, че това, което се представя тогава, е само сън."

Но ако Аристотел може често да е имал осъзнати сънища, той вероятно е бил по-специален.

Само около половината от хората казват, че някога са имали осъзнат сън, докато едва около 1 % казват, че сънуват осъзнат сън няколко пъти седмично.

Съвременните ентусиасти използват различни техники, за да увеличат вероятността за осъзнато сънуване - като многократно си казват преди лягане, че ще имат осъзнат сън, или създаване на навик да проверяват дали са будни няколко пъти на ден с надеждата, че този навик ще се пренесе в сънищата им, където самопроверката може да им помогне да осъзнаят, че спят. Но тези практики не гарантират сигурност.

Рядкостта на осъзнатото сънуване може да е причината съвременната наука да не е е убедена, че е това е реално. В продължение на хилядолетия собствените свидетелства на осъзнатите сънувачи са били единственото доказателство, че някой може да осъзнае и контролира съня си. Някои учени се съмняват дали така наречените осъзнати сънища не са просто кратки будни халюцинации между пристъпите на сън.

Но през последните няколко десетилетия експериментите осигуряват доказателство, че осъзнатите сънища са наистина това, което изглеждат.

Оказва се, че когато някой насън нарочно плъзга погледа си наляво-надясно, то движението на очите му съответства на същите движения зад затворените клепачи в реалния живот. Тези движения, измерени с електроди близо до очите, се отличават от по-малките очни трептения, типични за REM съня (бързия сън), които се случват повечето осъзнати сънища.

Това дава на сънуващите груб начин да сигнализират, че са осъзнали, че сънуват, или да изпратят други съобщения към външния свят. Междувременно мозъчните вълни и мускулната парализа в останалата част от тялото потвърждават, че сънуващият наистина спи.

Движенията на очите

Очите на човек, когато е буден или в осъзнат сън, могат да се движат наляво и надясно плавно. Но когато някой затвори очи и се опита да си представи това движение, очите му се движат на малки скокове, което предполага, че осъзнатите сънища се преживяват по-скоро като будно възприятие.

Трите графики показват движението на очите по време на будно възприятие, осъзнато сънуване и когато човекът се опитва да си представи, че ги движи.
 

Невроучените тепърва започват да осъзнават потенциала на тази линия на комуникация. Изследванията на осъзнатите сънища "се радват на ренесанс през последното десетилетие", разказва Торе Нилсен (Tore Nielsen). Той ръководи лабораторията Dream & Nightmare в Центъра за напреднали изследвания в медицината на съня в Монреал. "Този ​​ренесанс го превърна в една от най-модерните области на изучаване на сънища."

Един изследователски екип наскоро използва опитни осъзнати сънуващи, за да разбере дали изображенията на сънищата са по-скоро като визуални изображения от реалния живот или въображаеми. Докато спят, шестима осъзнати сънуващи движат палците си в кръг или по линия (или и двете) и проследяват това движение с очите си. Участниците повтарят същата задача, докато са будни с отворени очи и във въображението си със затворени очи. Погледите на хората се плъзгата рязко, когато проследяват въображаемите движения, сякаш гледат нещо с ниска резолюция. Но в осъзнатите сънища очите на хората проследяват движенията плавно, както в реалния живот, съобщава екипът през 2018 г. в Nature Communications.

"Още до древните гърци се е обсъждало дали сънищата са повече като въображение или са като възприятие?", разказва съавторът на изследването Бенджамин Бейрд (Benjamin Baird), когнитивен психолог и невроучен от Тексаския университет в Остин. "Данните за гладкото проследяване предполагат, че поне в този смисъл изображенията приличат повече на възприятие."

Този и други ранни експерименти намекват за това, на което могат да ни научат осъзнавашите се в съня. Но всички заключения, базирани само на няколко сънувачи, трябва да се приемат с известен скептицизъм.

"Те са по-скоро проучвания за доказване на концепцията", коментира Мишел Кар (Michelle Carr), когнитивен невролог в Центъра за напреднали изследвания в медицината на съня. "Трябва да се изследва в по-големи извадки."

Това означава намиране - или създаване - на по-експертни осъзнати сънувачи.

СТРАТЕГИИ ЗА ОСЪЗНАТО СЪНУВАНЕ

Ако искате да имате осъзнат сън, има няколко стратегии, които можете да използвате, за да увеличите шансовете си.

Освен че редовно се питате дали сте будни и си поставяте намерение преди лягане да осъзнаете, че сънувате, можете да водите дневник на сънищата. Появата на едни и същи герои, събития или теми в сънищата ви може да ви помогне да разпознаете кога сънувате.

Някои амбициозни осъзнати сънувачи също използват тактика, наречена "събуждане обратно в леглото". Те се събуждат много рано сутрин, остават будни известно време, след което затварят отново очи. Този прилив на бодрост точно преди да се върнат обратно в REM съня може да им помогне да се осъзнаят в съня.

С такива техники обаче може да се получи, а може и не. И данните за тяхната ефективност все още са доста неясни, разказва Беърд. Едно проучване с около 170 австралийци например показва, че проверката дали сте будни, поставянето на задача/намерение за осъзнаване в съня и извършването на събуждане обратно в леглото заедно може да увеличи шансовете за осъзнато сънуване. Но не е толкова ясно дали използването само на една или две от тези практики работи.

Изследванията на Беърд и неговите колеги показват, че добавката галантамин стимулира осъзнатото сънуване, вероятно като си играе с невротрансмитерите, участващи в REM съня. Но галантаминът може да предизвика странични ефекти като гадене. И въпреки че самото осъзнаване не изглежда, че разваля качеството на съня, дългосрочните ефекти от употребата на галантамин не са добре проучени.

"Лично аз не бих си играл с моите невротрансмитери всяка вечер", коментира Беърд.

През 2020 г. Кар и колегите ѝ съобщават, че в лабораторията си са накарали 14 от 28 сънуващи да осъзнаят, че сънуват – включително трима души, които никога преди не са сънували осъзнати сънища – без нужда от лекарства. Преди да заспят, участниците се научават да свързват сигнал, като поредица от звукови сигнали, с осъзнаването, че сънуват.

Като чуят същия звук отново по време на сън, това им напомня да се разберат, че сънуват. Кар иска да разбере дали осъзнатото сънуване може да помогне на хората да преодолеят кошмарите.

Затова пък изследователите от Северозападния университет, Илинойс, използват стратегията за сензорни сигнали, за да накарат повече осъзнати емисари в света на сънищата да изпълняват задачи за техните експерименти.

Галантамин като помощник за осъзнато сънуване

В продължение на три нощи 121 души комбинират често използвани стратегии за осъзнато сънуване с една от три избрани дози галантамин. Тези, които са приемали по-високи дози галантамин, по-често имат осъзнати сънища.

Ефект на дозата галантамин върху вероятността от осъзнато сънуване

Ефект на дозата галантамин върху вероятността от осъзнато сънуване

Графика, показваща ефекта на дозата галантамин в милиграми върху вероятността от осъзнато сънуване, измерена чрез процента на участниците в проучването, които съобщават за поне един осъзнат сън.

"Нашият метод е нещо като пряк път", коментира Кен Палер (Ken Paller), когнитивен невроучен от Северозападния университет, Илинойс.

Не изисква много умствено обучение или изтощителните прекъсвания на съня като някои други техники за осъзнато сънуване.

Друг пряк път за изследователите е да наемат сънуващи от специална част от населението: хората с нарколепсия, които могат да заспят внезапно през деня.

"Те са просто шампиони в осъзнатите сънища", обяснява Изабел Арнулф (Isabelle Arnulf), невролог по съня, която ръководи клиниката за нарушения на съня в университетската болница Pitie-Salpetriere в Париж.

През 2018 г. екипът на Арнулф съобщава за проучване, при което 18 от 21 пациенти с нарколепсия са сигнализирали за осъзнаване по време на сън в лабораторията. Дори и с тези впечатляващи цифри, няколко осъзнати сънуващи все пак не са можели да контролират сънищата си достатъчно добре, за да изпълняват задачата си: да направят нещо насън, което ги кара да спрат за кратко дишането, като плуване под вода или говорене. Един съобщава, след като се събужа, че просто е забравил да спре да диша, докато се гмурка от скала, докато друг разказва, че се е опитал да говори, но не е могъл да изрече нищо.

Запазването на осъзнатост и успешното изпълняване на сценарии за сънища е трудно за осъзнатите сънуващи - и учените, които разчитат на тях. В едно проучване, съзнателни сънувачи, инструктирани да напълнят стаята на сънищата с предмети, като часовник и гумена змия, са се сблъскали с проблеми - часовникът се е въртял бясно или змията се е плъзгала. В друг експеримент осъзнатите сънувачи, помолени да се упражняват в хвърляне на стрели, са затруднявани от това, че са имали моливи за хвърляне или са били замеряни със стрелички от лоша кукла.

"Много по-трудно е от просто пасивното осъзнато сънуване в своето легло", разказва Мазурек, който е участвал в няколко проучвания за осъзнати сънища в Северозападния университет, Илинойс. "Осъзнаваш, "Добре, трябва да стабилизирам съня. Трябва да се сетя каква е задачата. Трябва да изпълня задачата, без сънят да се разпадне." 

Мисиите до Луната може да са трудни, но поне астронавтите не трябва да се притесняват, че ще забравят кои са или къде са, или космическият им кораб внезапно ще се превърне в банан.

Въпреки тези предизвикателства, експедициите на осъзнатото сънуеване напредват - и то бързо. Всъщност международен екип от сънувачи, включително Мазурек, наскоро се заема с най-амбициозната си мисия досега.

НАУКА ЗА СЪНИЩАТА В РЕАЛНО ВРЕМЕ

Когато става въпрос за получаване на данни на място, интервюирането на сънуващи в реално време е мечта. Вместо просто да седят и да гледат как сънуващите извършват различни неща, изследователите биха могли да питат тези хора за техните преживявания момент след момент, рисувайки царството на сънищата с по-ясни детайли от всякога.

"Докладите за сънувани усещания, [като] вкусване на определени храни, могат да бъдат сравнени с тези за реални усещания", отбелязва Нилсен. "По същия начин може да се провери дали сексуалното удоволствие, определени звуци или други видове преживявания са точно симулирани." Тези подробности, казва той, може да помогнат "да се изследват границите и механизмите на създаването на сънища".

Карън Конколи (Karen Konkoly) дава на хората задачи по време на сън. Да кажем, че изследователите искат да знаят доколко сънищата помагат при творческото решаване на проблеми. Ако на сънуващите се възложи задача преди сън, те са склонни да го обмислят, когато заспят.

"Дори и да изглежда като осъзнат сън, може би наистина времето, прекарано в сън, помага да разрешите проблема", коментира Конколи, когнитивен невроучен в Северозападния университет, Илинойс. Спускането на задача направо по време на сън може по-добре да очертае полезността на тази конкретна част от съня.

Има цяла смесица от теории за това защо хората сънуват, от усъвършенстване на умения до включване в творчеството до обработка на спомени или емоции.

"Но ако не можете да контролирате съня в реално време и след това да проучите резултата, никога не знаете … дали сънят наистина прави нещо", посочва Конколи.

И така, преди няколко години тя, Арнулф, Дреслер и други решават да разберат дали хората могат да приемат и реагират на външна информация, докато сънуват.

Тридесет и шест души спят в Северозападния университет, лабораторията на Арнулф, лабораторията на Дреслер в Германия. След като спящите сигнализират, че са осъзнати, изследователите задават в ушите на спящите въпроси, на които може да се отговаря с "да" или "не" или математически задачи. Или, за германците, светлини, мигащи в различни цветове, предават математически въпроси с морзова азбука. Преди да загубят съзнание, на сънуващите е казано да отговарят на всички въпроси, които получават с очни сигнали или като се усмихват и мръщят.

"Лицевите мускули са по-малко блокирани от другите мускули по време на REM сън", обяснява Арнулф.

Някой, който се усмихва насън, може да не прави това изражение в реалния живот, но електродите на лицето могат да регистрират съответни малки мускулни потрепвания.

От 158 опита за разпит на осъзнати сънуващи, има общо 29 правилни отговора от шест различни души. Тези шест варират от начинаещи до често сънуващи осъзнати, включително Мазурек, който е чувал въпросите на учените, докато е сънувал, че е в играта Legend of Zelda. Останалите опити дават пет грешни отговора, 28 двусмислени и 96 отказа.

Когато Конколи за първи път вижда някой да отговаря правилно на въпрос в съня си, "първата ми реакция бе да не повярвам". Но за 26 от тези 29 правилни отговора група от независими експерти по съня са единодушни, че сънуващите са били в REM сън, когато са отговорили. Близо 400 опита да се достигне до спящи, които не са сигнализирали за осъзнатост, довеждат до един правилен отговор - укрепвайки увереността на изследователите, че правилните отговори от осъзнатите сънуващи не са случайност. Резултатите са публикувани през 2021 г. в Current Biology.

Отговаряне на въпроси по време на сън

Докато сънува, Кристофър Мазурек сигнализира на външния свят, като плъзга очите си наляво и надясно. Електроди по лицето му записват тези движения. На графиката по-долу движенията на очите на Мазурек, които показват, че той е осъзнат, се появяват като три движения с голяма амплитуда нагоре-надолу. Очните сигнали, отговарящи на "2" на простия математически въпрос на изследователите, се появяват като две големи движения нагоре-надолу.

Движенията на очите на осъзнатия сънуващ по време на разговор по средата на съня


Графика, показваща движенията на очите на осъзнат сънувач по време на разговор по средата на съня, продължил 30 секунди


"Бях изумен", разказва Робърт Стикголд (Robert Stickgold), когнитивен невролог от Харвардското медицинско училище, който изучава сънища, но не и осъзнати. "Не се съмнявах, че тези хора всъщност слушат и всъщност имат осъзнати сънища по време на комуникацията – и това отваря всякакви възможности."

Оттогава Арнулф и колегите ѝ са помолили сънуващите да се усмихват или мръщят, когато сънищата им станат повече или по-малко приятни, с цел да разберат как сънуващите изпитват емоция. Друго проучване, което все още не е публикувано, проследява кога осъзнатите сънувачи отговарят или игнорират въпросите на изследователите, за да видят как хората се настройват и излизат от реалния свят, докато сънуват. Знаейки кои сигнали нарушават бариерата сън-реалност може да помогне за "разкриването на механизма на прекъсване на връзката на мозъка с външния свят – което е много важно", коментира Беърд. Може дори да е от значение за други състояния на безсъзнание, добавя той, като например когато някой е подложен на операция.

ГРАНИЦИ НА ОСЪЗНАВАНЕТО

Дори ако изследователите получат всички експерти по осъзнато сънуване, от които се нуждаят, за да проведат всичките си желани експерименти, все още има една основна пречка пред цялата тази област на изследване.

"Най-големият проблем се състои в това, докъде може да се приложат тези резултати до сънуването изобщо", коментира Стикголд. Представете си например, че осъзнатите сънуващи стават по-добри в дадено умение, практикувайки го в сънищата си. Не е ясно дали хората, които случайно имат нормални сънища, в които извършват същата дейност, без да осъзнават в съня си, ще пожънат същите успехи.

Съществуващите данни предполагат, че осъзнатите сънуващи могат да имат достъп до части от мозъка, които нормалните сънуващи нямат. Единственият казус, сравняващ функционално ЯМР сканиране на мозъка на нечий осъзнат и неосъзнат REM сън, намеква, че областите на мозъка, свързани със саморефлексията и работната памет, са по-активни по време на осъзнатостта. Но тези данни идват само от един човек и все още не е ясно как подобни разлики в мозъчната активност биха повлияли на резултатите от експериментите с осъзнати сънища.

Доказателства в мозъка за осъзнати сънища

Функционално ЯМР сканиране на мозъка на един спящ по време на осъзнат и неосъзнат сън показва, че някои области на мозъка (маркирани) може да са по-активни по време на осъзнати сънища, отколкото по време на нормален сън.

  1. Латералната париетална кора участва в работната памет.
  2. Дорзолатералната префронтална кора и фронтополярната кора участват в работната памет и интроспекцията.
  3. Дейността в близост до темпоралната кора може да направи осъзнатите сънища по-ярки и по-подробни от нормалните сънища.

Някои изследователи, включително Дреслер не приемат идеята, че осъзнатите сънища са дълбоко различни от несъзнатите. "Осъзнатото сънуване не е строго определено явление, основано на принципа "всичко или нищо", коментира изследователят, като хората често ту осъзнават, ту неосъзнават какво се случва. "Това предполага, че осъзнатото и неосъзнатото сънуване по принцип са нещо много подобно на невронно ниво, а не две напълно различни неща."

Може би осъзнатостта засяга някои аспекти на преживяването на съня, но не всички, добавя Бейрд. По отношение на това как изглеждат сънищата, казва той, "би било много, много изненадващо, ако бе някак напълно различно".

По-задълбочен опис на разликите в мозъчната активност между осъзнатите и неосъзнатите сънища може да помогне за разрешаването на тези въпроси. Но дори осъзнатите сънища да не представляват сънища като цяло, Нилсен все още смята, че си струва да ги изучаваме.

"Това е вид съзнание, което интригува и забавлява хората от векове", коментира Нилсен. "Би било важно за науката да разбере как и защо хората имат тази изключителна способност за съзнателна симулация на света."

Справка: 

A. Stocks et al. Dream lucidity is associated with positive waking moodConsciousness and Cognition. Vol. 83, August 2020, p. 102971. doi: 10.1016/j.concog.2020.102971. 

B. Baird, S.A. Mota-Rolim and M. Dresler. The cognitive neuroscience of lucid dreamingNeuroscience & Biobehavioral Reviews. Vol. 100, May 2019, p. 305. doi: 10.1016/j.neubiorev.2019.03.008.

D.J. Aspy et al. Reality testing and the mnemonic induction of lucid dreams: Findings from the national Australian lucid dream induction studyDreaming. Vol. 27, 2017, p. 206. doi: 10.1037/drm0000059.

D. Oudiette et al. REM sleep respiratory behaviours match mental content in narcoleptic lucid dreamersScientific Reports. Vol. 8, February 8, 2018, p. 2636. doi: 10.1038/s41598-018-21067-9. 

K.R. Konkoly et al. Real-time dialogue between experimenters and dreamers during REM sleepCurrent Biology. Vol. 31, April 12, 2021, p. 1417. doi: 10.1016/j.cub.2021.01.026.

M. Carr et al. Combining presleep cognitive training and REM-sleep stimulation in a laboratory morning nap for lucid dream inductionPsychology of Consciousness: Theory, Research, and Practice. Published online April 13, 2020. doi: 10.1037/cns0000227.

M. Dresler et al. Dreamed movement elicits activation in the sensorimotor cortexCurrent Biology. Vol. 21, November 8, 2011, p. 1833. doi: 10.1016/j.cub.2011.09.029.

M. Dresler et al. Neural correlates of dream lucidity obtained from contrasting lucid versus non-lucid REM sleep: A combined EEG/fMRI case studySleep. Vol. 35, July 1, 2012, p. 1017. doi: 10.5665/sleep.1974.

M. Rak et al. Increased lucid dreaming frequency in narcolepsySleep. Vol. 38, May 1, 2015, p. 787. doi: 10.5665/sleep.4676. 

M. Schädlich, D. Erlacher and M. Schredl. Improvement of darts performance following lucid dream practice depends on the number of distractions while rehearsing within the dream – a sleep laboratory pilot studyJournal of Sports Sciences. Vol. 35, 2017, p. 2365. doi: 10.1080/02640414.2016.1267387. 

P. Dodet et al. Lucid dreaming in narcolepsySleep. Vol. 38, March 1, 2015, p. 487. doi: 10.5665/sleep.4516. 

R. Mallett. Partial memory reinstatement while (lucid) dreaming to change the dream environmentConsciousness and Cognition. Vol. 83, August 2020. doi: 10.1016/j.concog.2020.102974.

S. LaBerge, B. Baird and P.G. Zimbardo. Smooth tracking of visual targets distinguishes lucid REM sleep dreaming and waking perception from imaginationNature Communications. Vol. 9, August 17, 2018, p. 3298. doi: 10.1038/s41467-018-05547-0.

S. LaBerge, K. LaMarca and B. Baird. Pre-sleep treatment with galantamine stimulates lucid dreaming: A double-blind, placebo-controlled, crossover studyPLoS One. Vol. 13, August 8, 2018. doi: 10.1371/journal.pone.0201246.

Източник: Here’s what lucid dreamers might tell us about our sleeping minds, Maria Temming, Science News

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини