От х:

Днес в x:

Готвят ли се да инжектират реклами в сънищата ни?

Изследователи и експерти бият аларма за една новозараждаща се маркетингова тактика: инжектиране на реклами в сънищата на хората. Нужно е да се вземат мерки за озаптяване на приложението ѝ сега, защото само след година вече ще е твърде късно, предупреждават специалисти.

Група изследователи от три известни института – Харвардския университет, Масачузетския технологичен институт и Университета в Монреал, заедно публикуваха есе за перспективите за „хакването” на човешкия сън, на което се позовава публикация във Futurism. Учените предупредиха, че – според скорошно проучване – 77 процента от маркетинголозите планират да използват технология за инжектиране на реклами в сънищата и то още в рамките на следващите три години! Технологията е известна още като „Dreamtech”.

„Множество маркетингови проучвания целенасочено и открито тестват нови начини за промяна и стимулиране на покупателното поведение на хората чрез „хакване” на съня и сънищата”, пише екипът. „Комерсиалното използване на т. н.”инкубацията на сънищата” – прилагане на стимули преди или по време на сън с цел да се повлияе на съдържанието на съня – бързо се превръща в реалност”.

Двама от авторите на есето са работили по-рано върху устройство на MIT, предназначено да комуникира със спящи субекти и дори да „хаква” сънищата им. Тази разработка бе стартирана през 2017 година и представляваше ръкавица, която следи фазите на съня и в определен етап включва звуково устройство, което изговаря определена дума. Работата на учените по онзи проект придава допълнителна тежест на твърденията на екипа, написал есето сега.

Особено тревожен знак, според изследователите, е рекламна кампания на Molson Coors преди тазгодишния спортен форум Super Bowl, която обещаваше на участниците безплатна бира в замяна на участие в проучване за „инкубация на сънища”, включващо видео с танцуващи кенове бира и говореща риба, както и поп-звезда на име Зайн Малик.

„Интересно”, посочиха учените, „Coors използва фразата „целенасочена инкубация на сънища”. Това е термин, въведен от двама от тримата автори на статия от 2020 г., което означава, че рекламодателите наистина следят изкъсо академичната работа по „хакването” на човешките сънища.

Тримата учени са автори на отворено писмо, което бе подготвено по-рано тази година и критикува рекламодателите, стремящи се към „хакване на сънища”. Четиридесет други учени подписаха документа впоследствие. Авторите отправиха апел към щатската Федерална търговска комисия, която регулира рекламата в САЩ, да актуализира правилата за прилагане на подсъзнателни съобщения в рекламата и категорично да забрани „хакването на сънища”.

Важно е да се действа сега, преди да е станало твърде късно, казват авторите, защото докато инкубацията на сънищата има практическа употреба – например, лечение на ПТСР (Посттравматично стресово разстройство) – е само въпрос на време технологията да бъде впрегната от технологичните компании, които произвеждат и ни продават часовници, носими устройства, приложения и други технологии, които следят съня ни. Тогава те могат да започнат да продават тези данни за печалба или пък да използват технологиите, които вече сме си купили, за да хакват сънищата ни, докато спим.

Дали няма да разберем? Най-лошото е, че при подобна форма на въздействие никой няма да разбере или да запомни, че е бил обект на влияние. Изследователите се позовават на неотдавнашно проучване с пушачи, което установява, че смесването на лоши миризми с цигарен дим, докато пушачите спят, намалява тютюнопушенето на следващия ден – но хората не могат да си спомнят да са помирисвали нещо гадно.

Призивът на учените е провокативно предупреждение – апел за регулиране на технологията, преди тя да узрее.

„Всичко това, което някога беше само научна фантастика, може бързо да стане нашата реалност”, пишат изследователите. „Сега се намираме на ръба на много хлъзгав склон. Накъде ще се плъзнем и с каква скорост зависи от това какви действия изберем да предприемем, за да защитим сънищата си”, казват загрижените учени.

Източник: technews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини