От х:

Днес в x:

Падналият мост в Царево е общински, МРРБ не знае как е бил поддържан

„Падналият мост в Царево, на който трима души загубиха живота си, е част от общинската пътна мрежа. Министерството на регионалното развитие и благоустройството не разполага с текуща информация за начина, по който е бил поддържан и трябва да говорим постфактум." 

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков по bTV и уточни, че устоят на моста е силно компрометиран от голямата вълна.

Цеков направи паралел с републиканския мост между Царево и Варвара, който също е пропаднал.

Построен е през 90-те години. Проектиран е по всички правила и норми. Ремонт е правен през 2005 г. на горното строене не на колоните. През 2018 и 2023 г. е инспектиран и е констатирано, че е в добро състояние. Единствено остава огромната вълна, която е дошла от сухо дере. Тепърва ще установим дали е имало проблеми с изграждането на фундамента, обясни регионалният министър.

По думите му у нас има системен проблем при планирането на поддръжката и изграждането на пътищата и мостовите съоръжения. "Независимо от проверките, които Институтът за пътища и мостове прави на пътната мрежа и на съоръженията, държавата изостава в планирането", категоричен бе той.

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е една от институциите, на които държавата в длъжник. ДНСК би следвало да е гарантът на едно стабилно и законосъобразно строителство. В годините реформите, които бяха направени в Закона за устройство на територията относно контрола върху строителството разводниха функциите. Прехвърлиха част от функциите на общинските администрациите, останаха едни в ДНСК. Заплащанията на хората в ДНСК и труда им беше пренебрегван до степен, до която инспекторите работят за насъщният си. Това е огромен проблем. Когато те са ниско платени, липсва контролът, каза министърът.

По повод снимки на оголени тръби в морето след наводненията в района на община Царево, регионалният министър обясни, че ДНСК прави проверка, която трябва да установи дали водата, която се излива от тръбите е дъждовна или са колектори, които не са отведени към пречиствателната станция. Очаква се резултатите от проверката да станат ясни следващата седмица.

Скоро ще бъде готов и анализът, свързан с решаване на казуса с инхаус договорите за доизграждането на магистрала „Хемус“, стана ясно още от думите на Андрей Цеков. Той отново подчерта, че дори да се приеме, че има незаконосъобразни възлагания правните възможности са ограничени, защото са изтекли сроковете по тях.

„От тук нататък ще мислим дали тези догори е целесъобразно за някои участъци да бъдат продължени, така че гражданите да получат магистрала поне до Плевен и Велико Търново“, коментира още министърът. И добави, че най-скъпото нещо е да не се прави нищо.

Той обясни, че в случая вариантите са два: единият да се санират тези договори и да бъдат разумно актуализирани въпросните цени, за да започне строителство веднага, а другият - да се върви към прекратяването им, съдебни спорове и да се открие нова процедура, която ще отнеме между шест и девет месеца, след което вече ще може да се рестартира строителството.

Министърът припомни, че магистрала „Хемус“ е на трупчета заради лошо планиране, заради съмнително възлагане на дейностите за доизграждане и заради продължителното бедействие.

Към момента се работи и то с много бавни темпове по първите три участъка. На четвърти участък е било констатирано незаконно строителство, което е премахнато, предстои издаването на разрешение за строеж. Напреднала е работата по деветия участък, стана ясно още от думите на министъра.

Най-проблемни са седми и осми участъци, където трасето е променено, защото се оказало, че преминава през държавно ловно стопанство и санитарно-охранителни вододайни зони. Това означава приемането на нов идеен проект, нова екологична процедура, която отнема години, нов ПУП, отчуждения и едво след това може да се говори за строителство.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини