От х:

Днес в x:

Румен Радев освободи Петър Тодоров и назначи Живко Коцев на поста главен секретар на МВР

Президентът Румен Радев подписа укази за освобождаването на Петър Тодоров като главен секретар на МВР и назначаването на Живко Коцев на поста. Това съобщи президентската администрация.

До смяната се стигна, след като в средата на август правителството поиска Тодоров да бъде освободен от поста. Това искане доведе до открит конфликт между кабинета и президента, който първоначално отказа да изпълни искането. Радев на няколко пъти нападна управляващите като ги обвини в задкулисие и защита на чужди интереси.

В крайна сметка самият Тодоров подаде оставка. Той твърдеше, че искането за освобождаването му не идва от вътрешния министър, а от „един партиен лидер“. МВР министърът Калин Стоянов отрече това.

Петър Тодоров беше назначен на поста през август 2021 г. от служебния кабинет на Стефан Янев.

Старши комисар Живко Коцев до момента заемаше длъжността на зам. на главния секретар от юли. Той е роден през 1971 г. в София. Завършил право във Великотърновския университет. Част от системата на МВР е от 1991 г., а кариерата му започва като полицай в СДВР.

Идеята на поста на главния секретар е да овластява дългогодишен професионален кадър от системата на МВР, който да я ръководи оперативно.

На теория това би трябвало да става независимо от политическото влияние на конкретния вътрешен министър, но на практика заемащите тези два поста обикновено са свързани.

Едно от най-важните правомощия на професионалния ръководител на МВР е да подписва исканията за използване на специални разузнавателни средства (СРС), които идват от разследващи полицаи.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини