От х:

Днес в x:

Борислав Сарафов заплашвал Живко Коцев пред шефа на КПКОНПИ, твърди Денков в сигнал до прокуратурата

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е заплашвал главния секретар на МВР Живко Коцев с участието на административния ръководител на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова. Това е станало в присъствието на заместника на Кирилова Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.

Това става ясно от сигнал, изпратен от премиера в оставка Николай Денков до прокурор Даниела Талева, която бе назначена за разследващ главния прокурор.

Миналата седмица главният секретар Живко Коцев първо подаде оставка, а впоследствие я оттегли. Самият той обясни, че подаването на оставката му „не е личен акт“ и че го е направил под натиск.

В сигнала на Денков е посочено, че натискът е идвал именно от Сарафов, както и от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

„Факти и обстоятелства, станали известни на акад. Николай Денков при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател на България, пораждат основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов“, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Коцев е подал както устен, така и писмен доклад за случилото се, а Денков е уведомил и министъра на правосъдието Атанас Славов.

По данни на Коцев на 3 април му е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР. Той е бил заплашен, че ако не подаде оставка, ще бъде привлечен като обвиняем за тежко престъпление и задържан под стража.

„Натискът е бил упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев“, съобщават от МС.

Впоследствие късно вечерта на същия ден натиск върху Коцев за подаване на оставката е бил оказан и от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който му е предоставил предварително изготвено заявление с това съдържание и е настоял за незабавното му подписване.

Става ясно, че Коцев решава да оттегли оставката си, след като тя се цитира като аргумент за назначаването на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи в служебното правителство и че „за допълнителна „мотивация“ на Коцев да се оттегли е предприета масирана кампания по професионално и лично дискредитиране чрез „изтекли“ материали в медии“.

Премиерът Денков призовава прокурор Талева да установи всички факти и обстоятелства дали е налице престъпление, като посочва няколко въпроса, на които смята, че е редно да бъдат дадени отговори:

1. Проведена ли е среща между и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев и главния секретар на МВР Живко Коцев на 03.04.2024 г.?

2. В случай че такава среща действително се е състояла, каква е била целта й и защо представителите на всички тези институции съвместно провеждат срещи с главния секретар на МВР? В изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание? Съгласно последните изменения на Конституцията на Република България, и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов е единствено административен ръководител на ВКП, което поставя и въпроса защо и в какво качество той лично е присъствал на тази среща?

3. Защо в деня на срещата е извършено претърсване на дома на г-н Живко Коцев и има ли връзка между гореописаната среща и действията по претърсване на дома на г-н Коцев?

4. Кой е организирал и координирал представителите на всички тези институции за участие в тази среща и замесени ли са трети лица, в това число и политици, които са установили контакт с тези лица, за да организират срещата?

5. Имало ли е среща между Калин Стоянов и Живко Коцев вечерта на 03.04.2024? Откъде Калин Стоянов е знаел, че Живко Коцев ще подаде оставка и кой е изготвил попълнено с личните данни на г-н Коцев заявление за оставка преди тази среща?

6. Оказвани ли са натиск и/или принуда върху г-н Коцев от горепосочените длъжностни лица и ако да - с каква цел? Има ли трети лица, вкл. политици, които са изисквали от тези лица тези действия?

Министърът на правосъдието Атанас Славов е поискал от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и от Висшия прокурорски съвет (ВПС) извършване на пълна проверка за установяване на фактите, и евентуално реализиране на дисциплинарна отговорност за посочените административни ръководители в прокуратурата.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини