От х:

Днес в x:

7 неудобни въпроса за скандалите със спецслужбите

Тази държава очевидно не разполага с кадърни полицаи, авторитетни политици и мислещи държавници, а само с циркаджии, интриганти, сценаристи и кукли на конци. Това обосновано предположение може да се извади от скандалите за митниците. Досега имаме един арестуван директор на Агенция „Митници“ - Петя Банкова, подадената и оттеглена оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев, снимки и теч на СРС-та, обвинения и контраобвинения, удари под кръста и геройска защита на компрометирани лица. И краят на тоя сериал едва ли ще се види преди изборите. Всичко това обаче поражда куп неудобни въпроси.


1. Защо все едни и същи лица участват в скандали със спецслужбите?

И политиците, и службите, и прокуратурата винаги са разчитали на късата памет на обществото. Всеки подобен на сегашния скандал върви по една и съща схема, като понякога дори и главните герои се повтарят.

В случая един от арестуваните заедно с директорката на митниците Петя Банкова е Марин Димитров, който е представен като бизнесмен от Хасково. Той има твърде интересна биография. Димитров е служител на МВР от 1985 г., където се пенсионира. После се появява в Изпълнителната агенция по рибарство (ИАРА) по времето на НДСВ и ДПС, където постепенно се издига до шеф. През 2009 г. Димитров, зам.-министърът на вътрешните работи Раиф Мустафа и бизнесменът Росен Маринов са арестувани шумно след акция на ДАНС с твърдението, че са участвали в схема за подкуп от 100 000 лв. Целта била да се лобира пред шефа на ИАРА, за да се оттегли жалба, подадена пред Върховния административен съд (ВАС) за спирането на обществена поръчка за закупуване на катери. Конкурсът е спечелен от фирмата на бизнесмена, но Марин Димитров настоявал поръчката да се прекрати.

След 12-дневен арест Димитров стана свидетел срещу Мустафа и Маринов, чието дело няколко пъти бе отчетено пред ЕК като знаково за борбата с корупцията по високите етажи на властта. Накрая ВКС напълно оправда Мустафа и Маринов.

Като шеф на ИАРА Димитров е обявен от Комисията по досиетата като щатен служител на бившата Държавна сигурност. След скандала с подкупа, той напуска и се връща в Хасково. За него отново се заговаря покрай т.нар. канибалско дело. Тогавашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обясни, че именно Димитров е един от свидетелите на заканите на Бойко Борисов срещу семейството на бившия шеф на фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов. И от това разследване не излезе нищо.
Главният секретар на МВР Живко Коцев през годините също е попадал в медиите, и то по неособено приятни поводи. През 2010 г., например, тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов го направи шеф на РДВР-Велико Търново. Точно тогава избухна скандалът с „бебето във фризера“ и бяха арестувани четирима лекари от болницата в Горна Оряховица. По онова време от парламентарната трибуна Цветанов размахваше данни от СРС-та.

После дойде историята в Лясковец, където през 2014 г. командосът Емил Шарков бе убит при специализирана акция за арест на барикадиралия се в дома си Петко Петков. Заради този случай Живко Коцев е сред наказаните - да не израства в кариерата. После работи в криминална полиция, по едно време е шеф на областната дирекция на МВР в София-област. Възходът му съвпада с идването на ПП-ДБ - първо е временно изпълняващ длъжността зам.-главен секретар на МВР, а след скандала около махането на Петър Тодоров като главен секретар, той седна на неговия стол. По онова време беше представен от вътрешния министър Калин Стоянов като голям професионалист.

Директорката на митниците Петя Банкова също не е от вчера в играта. Банкова е възпитаник на Академията на МВР, а 6 години по-късно завършва право и в ЮЗУ в Благоевград. После става и доктор по национална сигурност в УНИБИТ. Последно е и студент задочно обучение във Военна академия „Г. С. Раковски“ в магистърска специалност с направление „Психология“. Тя започва работа през 2002 г., когато е назначена на държавна служба в „Дирекция оперативно – техническа информация“ – МВР. Това е службата, която прилага СРС-тата. През 2007 г. започва работа в Националната служба „Сигурност“ (НСС) – МВР, където остава и след създаването на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Там преминава през всички нива на служебната йерархия до длъжност началник на отдел в специализирана дирекция. През август 2023 г. финансовият министър Асен Василев я назначава за зам.шеф на Агенция „Митници“. През февруари той обяви изненадващо, че иска да слее НАП и митниците. Тогава дотогавашния директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев бе назначен за негов съветник, а Банкова стана шеф.


2. Как така има контрабанда, пък няма контрабандисти?

Според прокуратурата, в случая има организирана престъпна група, в която влизат Банкова, Марин Димитров, синът му Стефан Димитров и Николай Николов, станал известен с прякора си Паскал. В хода на разследването са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства. Приобщени са множество веществени доказателства - мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др.

На този фон е странно, че срещу нито един от задържаните няма обвинение за контрабанда. Има за организирана престъпна група, с цел да върши контрабанда, но не и за конкретен случай на контрабанда. Нещо повече - нито един от сочените за контрабандисти нито е бил разследван, нито има присъда за това. Основният обвиняем за митническата организирана престъпна група - Паскал, изобщо не е арестуван, а все още се издирва. Той е бивш митничар, който от години живее в Гърция. Има публикации, които го свързват с разстреляните през годините Константин Димитров-Самоковеца и Иван Тодоров-Доктора, но срещу него никога не е повдигано обвинение за контрабанда.

Ако сега е настъпил „звездният час“ на разследващите, защо те не изчакаха влизането на Паскал в страната, за да бъде направена реализацията? Дали той вече не е изчезнал в страна без споразумение за екстрадиция? И дали той накрая няма да се окаже поредният секретен сътрудник на някоя служба, който е трябвало да бъде „спасен“?


3. Каква точно е ролята на главния секретар на МВР?

Няма спор, че най-загадъчно в случая е поведението на главния секретар на МВР Живко Коцев. Сюжетът с оставката му и последвалото нейно оттегляне прилича не на обикновена процедура, а на мафиотски ритуал. Още по-странно е настояването на ПП-ДБ той да запази поста си, макар да стана ясно, че е замесен в разследването на прокуратурата за митниците. При единствената му публична изява след избухването на скандала той изглеждаше като изключително уплашен човек. Очевидно е, че е склонен да се поддава на натиск - и да подава оставка, и да я оттегля, което е ясен знак, че вероятно е зависим човек. Затова, според повечето политически сили, не може да бъде гарант нито за качествена работа на МВР - като заемащ най-високия професионален пост във ведомството, нито за честни избори - като шеф на щаба за провеждане на изборите.

Още по-странни са обясненията на Коцев за връзките му с разследваните Марин и Стефан Димитрови, с които той има множество снимки, и то в съвсем приятелска обстановка - те не са правени тайно, напротив - Коцев охотно позира за тях. На една от тях демонстрира скъп часовник, за който се твърди, че е подарък от Стефан Димитров. След това стана ясно, че той е бил разпитван и в кабинета и в дома му е имало обиски във връзка с разследването за контрабанда в Агенция „Митници“.  Коцев потвърди, че на 3 април е бил повикан в антикорупционната комисия, за да окаже съдействие по съдебно наказателно производство. След това са били извършени „определени процесуални действия в неговото служебно помещение и дома му“. Той отказа да уточни за какво става дума, но не били верни твърденията за големи финансови средства.

Има основателни съмнения, че Коцев е анонимният свидетел 3, откъси от чиито показания изтекоха в публичното пространство. Там той признава, че познава Марин Димитров от 2022 г., че до него по служебен път е достигала информация, че той се занимава с контрабанда, но въпреки това продължил да поддържа връзки - веднъж от лоялност към бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ПП Бойко Рашков, втори път - от оперативен интерес, за да черпи информация от него. Дори да оставим на страна, че не е работа на главния секретар на МВР да се прави на оперативен работник и да поддържа връзки с разследвани хора, не става ясно каква точно информация е извлякъл той от Димитрови и какво е направил с нея.

Нещо повече - свидетелят признава, че се е запознал и с митичния контрабандист Паскал, но като разбрал за лошата му слава, избягвал контакти с него. Доста странно поведение за човек, който би трябвало да се бори с престъпността, а не безучастно да я наблюдава.


4. Ще се стигне ли до Асен Василев?

В среднощно заседание, малко след полунощ, по предложение на ИТН, парламентът създаде „Временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях“. При нейното гласуване ПП-ДБ обявиха, че ще я подкрепят, ако от заглавието се махне втората част от името - за евентуалната роля на Асен Василев. Мнозинството обаче не се съгласи. В комисията вероятно ще бъдат изслушани шефът на ДАНС Пламен Тончев, вътрешният министър Калин Стоянов, вече бившият финансов министър Асен Василев, доскорошният шеф на митниците Павел Тонев, неарестуваната част от ръководството на митниците, както и шефката на митниците, ако бъде пусната от ареста.

Както и да се погледне, Асен Василев има пряко отношение към скандала. Най-малкото, защото той е назначил Банкова за шеф, а преди това и за зам.-шеф на митниците. Василев не е и за първи път финансов министър и всеки път сменя ръководствата на митниците. Ако не е подозирал какво се случва там, то това означава, че най-малкото не става за поста, защото се е доверил на неподходящи хора.

Самият Василев яростно защити Банкова след ареста ѝ. „Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Банкова. Откакто тя стана шеф на Агенция „Митници“ имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 кг хероин на пристанището. По сигнал от австрийското правителство и от други служби бяха уволнени над 20 митничари в това число бяха сменени шефовете на гранични пунктове и шефовете на смени, където върви контрабанда. Другото, което г-жа Банкова успя да направи, е че имаме вече митничари от САЩ на „Капитан Андреево“ и в Бургас. Очакваме митничари от Англия на „Капитан Андреево“, доколкото разбирам акцията се е случила преди срещата ѝ с посланичката на Австрия, за да дойдат и австрийски митничари“, обяви Василев.

Изявленията му обаче не отговарят на въпроса какво е правила Агенция „Митници“ преди назначението на Банкова, ако чак тогава се е разработила. Все пак кабинетът на Денков беше на власт 9 месеца, а предишният шеф на митниците Павел Тонев бе засипан с хвалби и направен съветник на Василев след освобождаването си оттам.


5. Каква е играта на прокуратурата?

„По данни на г-н Коцев на 03.04.2024 г. му е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР. Г-н Коцев заявява, че е бил заплашен, че ако не подаде оставка, ще бъде привлечен като обвиняем за тежко престъпление и задържан под стража. Натискът е бил упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илиана Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев“. Това написа ден преди да напусне премиерския си пост Николай Денков в искане за проверка до специалния прокурор Даниела Талева, която единствено има право да разследва главния прокурор.

Някои от споменатите признаха, че са участвали в такава среща, но отричат да е оказван какъвто и да е натиск. „Не му е оказван натиск. Нито физически, нито психически, подсигурен му е адвокат. Живко Коцев сам е поискал среща с главния прокурор. Казвам ви какво е положението. Поискал е среща с главния прокурор, присъствала съм. Г-н Сарафов му каза, че ще бъде разпитван и той да си прецени“, коментира ръководителят на СГП Илияна Кирилова пред bTV.

„Според мен редът на изясняване на изложените твърдения в сигнала на министър-председателя е именно такъв, какъвто той е посочил -  от компетентния орган по съответния начин. Не смятам , че изясняването на тези обстоятелства трябва да бъде по медиите“, посочи пред телевизията и зам.-градският прокурор Христо Кръстев. Председателят на Комисията за противодействие на корупцията също отрече да е оказван натиск, но не отрича, че е присъствал.

Дори и да не е оказван натиск върху Коцев, изобщо не е ясна целта на безпрецедентната му среща с куп шефове на разследващи ведомства. Още при операцията в митниците бе натъртено, че ДАНС и КПКОНПИ са действали при условие на неотложност. Прокуратурата направи това разграничение и в официалното си съобщение за арестите. Това означава, че не е искано разрешение нито от прокуратура, нито от съд за обиските, претърсванията, изземването на веществените доказателства. После се е намесила и прокуратурата, проведени са разпити, протоколите за изземване са одобрени от съда, повдигнати са обвинения, поискани са мерките за неотклонение.

Според появяваща се информация, е много възможно главният секретар на МВР да е станал защитен свидетел на държавното обвинение. Ако това е така, последващото му връщане в МВР може да е развалило сделката, което означава, че съвсем скоро може да мине в ролята на обвиняем. Още повече, че вероятно показанията му са закрепени пред съдия.

Ролята на прокуратурата тепърва ще става ясна, в зависимост и кого точно ще разпита, ще спре ли с обвиненията до досегашните - Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови и Паскал (задочно), или ще разшири кръга. Колко сериозни са доказателствата и ще издържат ли те в съда? Не е ясно и как е започнала акцията - по чий сигнал, откога и спрямо кого са прилагани СРС-та?


6.  Защо никой не се впечатлява от изтичането на СРС-та?

Както обикновено става при скандали с участието на спецслужбите, из публичното пространство изтекоха протоколи от разпити, снимки, придобити чрез специални разузнавателни средства материали. И отново никой - нито ДАНС, нито МВР, нито прокуратурата - не се впечатлява. И това не се отнася само за случая с митниците, но и за делото „Осемте джуджета“ и за скандала с Мартин Божанов-Нотариуса.

Всичко това се случва на фона на отказа на вътрешния министър Калин Стоянов да каже на депутатите дали разстреляният Мартин Божанов-Нотариуса е секретен сътрудник на МВР. Висши прокурори също не желаят да разкриват подробности в НС по обществено значими дела, защото може да издадат следствена тайна и да бъдат подведени под наказателна отговорност. И се стига до ДАНС, която отказва всякаква информация, защото там всичко е секретно.

Защо никой не се самосезира за изтичането на чувствителна информация, която може да компрометира едно бъдещо дело? Не трябва ли виновните да се открият и да се отстранят от по-нататъшното разследване? Или пасивността е косвено доказателство, че информацията е целенасочено и редактирано изпускана от самата прокуратура?


7. Каква е целта на компроматите?

ПП-ДБ виждат в случващото се в МВР и в митниците „многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за компрометиране на политическия конкурент“. За да затвърди тази теза, председателят на ДСБ Атанас Атанасов даде пример с подобно „мероприятие“ преди местните избори, когато ДАНС „го спретна, за да компрометират машинното гласуване“.
ДАНС обвини кабинета в манипулация на вота
Тогава ДАНС обвини зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов в манипулация на машините за гласуване на изборите. Паралелно с това ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН обявиха, че изборите вече са компрометирани и настояха Централната избирателна комисия (ЦИК) да отмени машинното гласуване. Тогавашният премиер Николай Денков поиска оставка на зам.-шеф на ДАНС, обвинявайки го, че нарочно е провокирал скандала, за да компрометира правителството.

Сега от ПП-ДБ твърдят, че пак се прави опит да се манипулират изборите в полза на ДПС и ГЕРБ. А пък оставането на поста главен секретар на МВР на Живко Коцев гарантирало, че това няма да се случи. Което може да им изиграе лоша шега, ако Коцев остане, а изборите все пак бъдат компрометирани.

Очевидно е, че това е едва началото на дълга компроматна война преди изборите. В нея със сигурност ще бъдат въвлечени доскорошният финансов министър Асен Василев, за чиято роля в митниците вече беше направена нарочна парламентарна комисия, Атанас Атанасов - заради скандал с военното разузнаване, Бойко Рашков - заради връзки с разследваните баща и син Димитрови, Кирил Петков - покрай разследването, образувано по твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини