От х:

Днес в x:

Започва проверка на всички мостове в страната

Институциите са имали информация за общо 360 речни корита в цялата страна, които са с намалена проводимост на водата и застрашават населението. Седем от тях са били в община Царево. Това каза премиерът Николай Денков по време на извънредно негово изслушване в парламента в петък.

Министър-председателят беше привикан в парламента по искане на групата на БСП за България по повод действията и мерките за възстановяване след наводнението по Южното Черноморие. Заради тях загинаха четирима души и бяха нанесени щети за десетки милиони левове. 8 септември беше обявен за ден на траур в страната.

Пред депутатите в петък Денков се позова на доклад от октомври 2022 г. на тогавашната служебна министърка на околната среда и водите Росица Карамфилова. Той гласи, че през декември 2022 г. и април 2023 г. служебното правителство е отпуснало над 60 млн. лева за 93 обекта за предотвратяване и овладяване на бедствия. От тях над 11 млн. лева са отпуснати за община Карлово, която пострада от наводнения през септември 2022 г. Остатъкът от средствата е бил насочен към други 10 обекта, от които само един в община Царево.

„Проблемът е идентифициран, но той изисква сериозно финансиране и време, за да бъдат обезопасени тези 360 обекта“, каза Денков и добави, че е възможно голяма част от причините за размера на бедствието да се дължат именно на тези проблеми. Той каза още, че правителство сформира междуведомствена комисия, която в 14-дневен срок ще представи доклад за основните причини за наводнението и как подобни случаи да се избягват в бъдеще.

Премиерът каза още, че смъртта на три от общо четирите жертви е настъпила заради срутването на мост в Царево.

Малко по-късно от Министерския съвет съобщиха, че министърът на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков е възложил на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) проверки на всички мостови съоръжения в страната. Доклад за тяхното състояние трябва да бъде подготвен в срок до 45 дни.

В четвъртък Цеков обяви и започването на проверка на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) на строителните книжа и фактическото изпълнение на канализационни тръби по плажната ивица на Южното Черноморие.

Наводнението оголи заустени в морето канализационни тръби. В социалните мрежи и медиите бързо се разпространиха снимки, а експерти твърдят, че голяма част от тръбите са незаконни.

В петък кметът на Китен Николай Марков отрече тръбите да се незаконни и каза пред медии, че нито от тях не изпуска битова канализация в морето. По думите му оголените тръби от снимките са само за дъждовна вода.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини