От х:

Днес в x:

3 °C

Добринка Делчева: Не станах главен учител заради 100-те лева

Добринка Делчева е преподавател по биология и информационни технологии в ОУ "Христо Смирненски". Има 32-годишен стаж и е един от тримата главни учители в хасковското школо.

Добринка Делчева, главен учител

- Г-жо Делчева, по какви критерии бяхте избрана за главен учител?

- Това може да каже г-н Венко Точевски, директорът на училището. Критериите бяха гласувани на педогогически съвет. Определящи бяха резултатите на учениците от изпитите за външното оценяване, постиженията им на състезания и олимпиади, на математическите турнири.

Важна е работата на самия учител - какви методи на преподаване използва, прилага ли иновации. Допринася ли за добрия имидж на училището.

 - Защо не беше проведен конкурс за назначаването на главни учители?

- Трябва да има повече от един кандидат за обявеното място, за да се назначат комисия и конкурс.

- Не е ли имало друг кандидат?

-Имаше назначена комисия в училището, в която влизаше ръководството, представител на настоятелството и родители. Нямам представа как точно е станал изборът, аз просто подадох молба.

- Главните учители се избират от директорите на училищата. Така няма ли опасност да бъдат назначени близки до шефа учители?

- Винаги, когато е намесен човекът, може да се намеси субективният фактор. Но в нашето училище бяха определени критерии, на които трябваше да отговарят кандидатите. Гласувахме ги и този субективен фактор е 90 процента изчистен. В нашето училище винаги е имало подкрепа за тези, които работят.

- Във вашето училище са назначени трима главни учители. Мислите ли, че са достатъчни?

- Това е бройка, която е определена от министерството.

- А вие лично смятате ли, че сте достатъчно, за да изпълните задачите, които ви поставя образователното министерство?

- Не. Защото учителите, които си вършат съвестно работата, са много натоварени и без тези допълнители задължения.

- Ще получавате 100 лева върху заплатите си. Стимул ли е тази цифра, за да работите повече отпреди?

- Никога парите не са били стимул за мен. Винаги съм изпитвала удоволствие от работата си. Вчера мои ученици казаха: "Г-жо, благодарение на вас имаме шестици по информационни технологии."

- Няма нищо лошо в това - добре свършената работа да бъде обезпечена финансово.

- На първо място е удоволствието от децата, които изразяват своята благодарност. След това е материалният стимул, който, ако е налице, създава сигурност.

- Това означава ли, че тези сто лева все пак ще ви мотивират да работите повече, отколкото досега?

- Не, мен ме стимулират резултатите. Аз съм работила и досега, без да получавам тези 100 лева. Ще продължавам да работя в същия дух.

- Но сега ангажиментите ви ще са повече. Какво точно ще правите като главен учител?

- Тепърва ще се уточняват моите отговорности. Но ще стимулирам колегите, ще ги нахъсвам да показват постиженията си. Като информатик ще участвам в организацията на изпита за външното оценяване, на олимпиади и състезанията. Това включва ангажиране на колеги като квествори, разпределение на учениците по стаите.

Работата, която е изписана като задължение на главения учител, поема 30 процента от тази на помощник-директорите.

Ще помагам на колегите, ще ги каня на открити уроци. Ще им давам идеи и информация за продукти, които могат да използват в часовете.

Възнаграждението за допълнителните задължения, облечени в тази цифра, е много малко.

- Мислите ли, че действително можете да повлияете на работата на вашите колеги?

- Бих могла да ги насърчавам, да споделя идеи и опит. Но какво ще покажат, колко колеги ще се ангажират да се афишират -не знам.

- Въвеждането на кариерно развитие чрез тези степени ли е най-добрият начин да ви стимулират финансово и професионално?

- Най-добрият начин е да се стимулира личностното развитие на всеки учител чрез посещаване на курсове. Аз преминах почти всички обучения, които се организираха. Това ми даде по-широк поглед върху новостите в сферата и контакти с колегите, което в рамките на училището е ограничено. Освен това защитих 1-ви клас квалификация.

 Колегите трябва да работят върху себе си, това е най-добрият начин да си помогнат. 

- Ще се справите ли с работата? В училището сте само трима главни учители. Колко са общо учителите?

- 63-ма. Аз не виждам работата на главния учител само в организацията на състезания и олимпиади.

- А в какво?

- В иновационните методи и в личностното израстване на колегите.

- Един амбициозен учител няма нужда от главен, който да му отвори очите за иновационните методи. Вие не сте имали помощ от главен учител, сама сте натрупала знанията в тази посока. Каква е ролята ви тогава?

- В обмяната на идеи.

- Но идеи сте обменяли и преди въвеждането на тези степени за кариерно развитие. Защо се прави тогава?

- Питайте тези отгоре.

Според мен най-удачният вариант е учителите да се явяват на изпит в университетите на всеки три години. Да получават оценка, която да се отрази на възнаграждението им. Ако се справят успешно, да получават повече. Слабата оценка също да рефлектира върху заплащането.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини