От х:

Днес в x:

Предложиха отлагане на спорната площадка зад новия басейн за сметка на инвестиции в инфраструктурата

    Изграждането на предвиденото съоръжение с игрища за различни спортове на открито зад закрития плуван басейн в Хасково да бъде отложено за следващ етап, а парите, заложени за него в общинския бюджет за 2023 г. да отидат за инфраструктурни и регулаторни проекти. Това бе едно от предложенията, направени по време на общественото обсъждане на проектната финансова рамка на общината, която за 2023 година е 145,6 млн. лева и бележи ръст спрямо миналогодишния с 21 %, което е над 25 млн.лева.

    Предложението направи от името на инициативата „Спаси Хасково“ бившият директор дирекция „Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции“ инж.Драгомир Колев. То е в частта на инвестиционните разходи и се състои от три промени.

    Първата от тях е за залагане на средства за изработване на ПУП за регулация на 13 села в община Хасково, за които в момента тече процедура по одобряване на кадастрална карта. Според изчисленията ще са необходими между 120-150 хил.лева за реализацията на това предложение. Тази стъпка може да бъде прехвърлена и към бюджета за следващата година, но ако това се случи, кадастралните карти на тези села ще влязат в сила до края на настоящата календарна година и покрай минаването на всички процедури, включително и на обществените поръчки, изработването на самите планове за регулация, ще мине още една година. През това време тези села няма да имат ПУП, аргументира предложението инж. Колев.

    Второто предложение касае финансиране на довършването на плановете за застрояване на жилищните райони „Кенана“, „Куба“ и „Изгрев“ и на 70 % от кв. „Хисаря“ - частта от квартала, за която действащият план е тотално неприложим. За „Кенана“, „Куба“, „Изгрев“ и частта от „Хисаря“  има изработени преди повече от пет години планове за дворищна и улична регулация, но без планове за застрояване. Има две решения на Общински съвет от 2016 г. и две решения от 2017 г., с които Общинският съвет възлага изработването на тези планове. Тези райони са изключително атрактивни за жилищно застрояване, но липсата на плановете изключително затруднява дейностите, удължава с повече от година и оскъпява инвестиционния процес. За да се промени това, ще са необходими около 200 хил.лева.

    Третото предложение е за изработване на идеен проект за корекция на р.Хасковска и удължаване на бул. „България“ от бившото ОПСО в посока към Източната индустриална зона, което ще позволи свързване с околовръстния път. Това ще позволи големи камиони да достигат индустриалната зона там, която има огромен потенциал за развитие. Освен това има около 450 декара земеделска земя, които могат да бъдат преобразувани в неземеделски нужди и инвеститори могат да се възползват за изграждане на производствени бази. По предварителния проект на Общия устройствен план тези територии и без друго са посочени като територии за производствени нужди. Парите, които ще са нужни за проектирането са около 100 хил.лв.

    Общата сума по трите предложения, която ще е необходима от бюджета ще е около 450 хил.лева.

    Част от заложеното е изпълнено по този бюджет. Той е разумен и изключително консервативен като за край на мандата, но въпреки това в него са продължени всички онези политики, които сме заложили през годините, каза кметът Станислав Дечев. Община Хасково към настоящия момент няма кредити, няма и просрочени задължения, добави той. И подчерта, че бюджет 2023 не е на разхищение, а по-скоро е конструктивен.

    Планираните инвестиционни разходи през 2023 г. надхвърлят 24,5 млн. лв., от които близо 84% са бюджетни средства. За ремонт на улици са заложени 5,5 %. Продължава програмата и за модернизация на външно осветление, както в град, така и в селата.

    Предложената бюджетна рамка обаче беше разкритикувана от представителя на местната инициативна група „Спаси Хасково“ Марин Райчев, който посочи, че е трябвало да бъде изграден по-кризисен бюджет, предвид високите инфлационни ставки.

    Дали сметището в с.Гарваново е най-важният проект за града, за да се влагат в него от всички 25,5 млн.лв. за капиталови разходи, 20 % са предвидени за сметището, попита той.

    Това е една от важните теми за града и освен това, ако не бъдат направени вложенията, общината ще търпи санкции от страна на РИОСВ, отговори Дечев.

    Друга от темите, засегнати по време на дискусията по бюджета, бе за привличане на инвеститори на терена на летището край с. Узунджово, което беше прехвърлено на Общината от МО и за изграждане на модерна индустриална зона с подготвени терени.

    Повдигна я бившият областен управител на Хасково Мартин Узунов, който също е част от „Спаси Хасково“.

    През юли Административен съд Хасково отхвърли жалбата му, подадена като временен областен управител срещу решението на ОбС-Хасково за обновяването на летище „Узунджово“. 

    Кметът Станислав Дечев посочи, че се работи по темата активно. Той припомни, че има разработка за развитие на терена, за която Общинският съвет е дал предварително съгласие. Част от територията ще бъде за зона за производство на зелен водород. Ще бъде изградена и писта, която инвестиция би привлякла туристически поток към Хасково с провеждането на състезания, тъй като подобна писта има само една в страната, но тя не е в добро състояние.

    Вече са подадени документите за сертифициране на летище, където да кацат малки самолети. Идеята е да се развие карго летище. Дечев посочи, че амбициите стигат и до там, на мястото да се изгради и жп терминал, който пък ще разтовари трафика през ГКПП "Капитан Андреево". За тази идея обаче ще е необходимо и мощно партньорство от страна на държавата.

    Осман Вели от кв. „Болярово“ постави въпроса с продължението на проекта за асфалтиране на улиците в жилищната зона. Той посочи, че дори и първият му етап все още не е приключен, тъй като няма шахти и тротоари.

    По този много дискутиран въпрос, кметът Дечев отново отговори, че за да има смисъл общината да ремонтира в квартала, най-напред ВиК трябва да инвестира във водопроводната мрежа и да я подмени с нова. Той допълни, че има посока на решаване на проблема. Обявена е обществена поръчка за за близо 8 млн.лв за подмяна на канала, водопровода и за преасфалтиране.

    В бюджета има заложени повече пари за развитие на спорта в Хасково, стана ясно от отговора на градоначалника на апела от президента на БК „Хасково“ Здравко Марков парите за клубовете да бъдат увеличени с 30 %. В бюджета за догодина сумата, заложена за спортните клубове е увеличена, а специално на БК „Хасково“ е с 40 %, отговори Станислав Дечев.

    Работата на местната администрация беше разкритикувана от общинския съветник от БСП Камен Тодоров. В разменените реплики между него и градоначалника по повод отговорността на управата по принцип за по-добър живот на гражданите и предстоящите местни избори, Тодоров намекна, че може и да се кандидатира като кмет на Хасково, а от отговора на Дечев стана ясно, че това влиза и в неговите планове.

    По-късно пред Haskovo.net Камен Тодоров заяви:След като партията има решение, ще бъдете уведомени. Аз мога само да гарантирам, че сме създали такава структура, такъв екип, че със сигурност управлението на ГЕРБ ще остане в миналото, понеже е време за ново бъдеще.

    По време на общественото обсъждане присъстващите от БСП и от местната инициатива „Спаси Хасково" демонстрираха близост, но в каква посока ще се развие тя и има ли общо с предстоящия през октомври местен вот, ще стане ясно тепърва.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Гр
      Гражданин
      32 -16
      17:53, 28 авг 2023
      Тези игрища се чакат вече цяла година от спортуващите деца, те щяха да са с пясъчна настилка - плажен волейбол, плажен хандбал. Едва ли ще се спестят много средства от тях. Срамота е да се спира строителството им. Господин Драгомир Колев да се засрами. Дано предложениетоп да не бъде прието.

      НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА "СПАСИ ХАСКОВО"!!!
      • Се
        Селянин
        12 -16
        22:57, 28 авг 2023
        И трите предложения на г-н Д.Колев са крайно налож... Виж коментара
    • 2
      Въ
      въпрос
      19 -2
      08:43, 29 авг 2023
      такива игрища бяха направени и до стадиона на Ямача, но така и никой не игра на тях, има тука едни пари и дайте да ги похарчим, пари на вятъра, хората се спъват по тротоарите в центъра, ние правим нещо на края на града дето никой няма да може да иде
      • От
        отговор
        2 0
        10:33, 29 авг 2023
        Помощните игрища до стадиона са продадени още през 2000 г., от тогавашния кмет. Те за частни, макар и неоградени.
    • 3
      Ив
      Иван
      15 -2
      09:53, 29 авг 2023
      Джавкат се за дребните сметки.А че основните средства пак отиват при Теню Л. за сметището в Гарваново, мълчите. От там идват комисионните за общинските фактори. Дано след изборите най-после отбият смукачите, ама надали. Всички се готвят пак с голямата лъжица да лапат. Пиявици гадни...
    • 4
      Gh
      ghk
      5 -1
      11:11, 29 авг 2023
      Да ви имам ентусиазма на Общинските съветници, тия зомбита от къде ги изкопахте бе ?
    • 5
      И
      И
      8 0
      12:18, 29 авг 2023
      Усвоете още пари какво чакате , и без това басейна никой няма го ползва , давайте ...
    • 6
      И
      И
      15 -4
      12:19, 29 авг 2023
      Долу Дечев, отиваш си ....
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини