От х:

Днес в x:

Последна възможност за абитуриентите да декларират и платят здравната си вноска за юли

25-и август - последна възможност за абитуриентите да декларират и плащат здравната си вноска за юли

25 август е последният ден, в който неработещите абитуриенти трябва да декларират и платят здравната си вноска за юли в размер на 28,40 лв, напомниха от НАП-Хасково.

Зрелостниците следва да подадат и декларация Образец №7, с която обявяват пред приходната агенция, че ще се осигуряват здравно за своя сметка.

Декларацията се подава електронно с персонален идентификационен код или електронен подпис чрез портала за електронни услуги, както и на място в офиса в Хасково. Срокът за нея е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски на това основание.

Същите условия важат и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от Националната агенция за приходите в Хасково.

Абитуриентите, които са се дипломирали, но не са започнали да работят веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски за периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор.

Размерът на вноската за месец юли, дължима до утре, е 28,40 лв. От 1 август тя е вече е 31,20 лв. Причината абитуриентите да се осигуряват здравно сами е, че през лятото не попадат в нито една от категориите – ученици или студенти, които са здравно осигурявани за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на осигуряване от работодател по реда на Закона за здравното осигуряване.

От НАП Хасково обръщат внимание, че здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Прекъснатите здравноосигурителни права се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца и се считат за възстановени от датата на заплащане на всички дължими вноски за здраве за този период.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини