От х:

Днес в x:

Нова защитена местност в Източните Родопи за опазване на родопския лопен

Нова защитена местност опазва локален за Източни Родопи и балкански ендемит – родопски лопен, съобщават на интернет страницата си от РИОСВ в Хасково. 

Новообявената защитена територия се намира в землището на кирковското село Дрангово, област Кърджали и е с площ над 80 декара. Тя е обявена със заповед на министъра на околната среда и водите в средата на юни тази година по предложение на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН. Целта ѝ е да се опази един от най-редките растителни видове в българската флора – родопският лопен, както и за защитата на други значими за опазване видове, като българските ендемити родопска етионема, фетлерово плюскавиче, яласова мащерка и балканският ендемит – странджанско сапунче.

„Находище на родопски лопен – село Дрангово“ ще допринесе за опазването на защитения вид, който се среща у нас само в Източни Родопи и е с ограничено разпространение освен в страната ни и в съседна Гърция, посочват от Инспекцията. И уточняват, че в границите на защитената местност не се позволяват дейности, които могат да доведат до унищожаване на екземпляри от родопския лопен - като строителство и промяна на предназначението и начина на трайно ползване на земята, с изключение при изграждане, ремонт, реконструкция и поддържане на инфраструктурни обекти от републиканската пътна мрежа и друга техническа инфраструктура, както и търсене, проучване и добив на полезни изкопаеми. 

С обявяването на защитена местност „Находище на родопски лопен – село Дрангово“ защитените територии в областите Хасково и Кърджали стават сто, е посочено на интернет страницата на РИОСВ - Хасково. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини