От х:

Днес в x:

Службите се събраха заради отровите в Източните Родопи

Природозащитниците и службите се срещнаха на първия по рода си семинар, заради отровите в Източните Родопи край Крумовградско, които повалиха диви животни и по които има прокурорски проверки.

Екипът на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и фондация „По-диви Родопи“ организира среща заради зачестилите случаи на тровене в района. По време на срещата са представени част от дейностите за борба с незаконното залагане на отровни примамки, прилагани от двете организации.

Активно участие и желание за бързо решаване на случая по време на семинара демонстрираха представителите на отговорните институции, сред които представители на общината, регионалните и държавните горски стопанства, РИОСВ, полицията, прокуратурата, съда.

През изминалите два месеца буха регистрирани многобройни инциденти с отровени животни, като жертва на отровата станаха над 20 диви и домашни животни. Засегнат беше и дивечът, като само късмет предотврати сериозни последствия за ловците, след като беше намерена и отровена дива свиня.

Като част от екипа по предотвратяването на разпространението на отровените парчета месо след сигнали на местните хора и ловната дружинка на с. Стражец, работиха специално обученото куче Барс и неговият водач Николай Терзиев.

Те демонстрираха уменията си и по време на семинара.

През октомври в търсенето на отровени животни и примамки успоредно с българския екип, участва допълнителен екип за борба с отровите от съседна Гърция. Незаконното използване на отрови може да има пагубен ефект върху редки и защитени видове животни като лешоядите, които обитават трансграничния район на Източни Родопи, обявиха тревогата си еколозите по време на срещата. Николай Терзиев, като представител на БДЗП, разказа на семинара за международния опит в борбата с отровите с помощта на кучешки отряди и резултати от тези дейности.

Интервю с него по темата очаквайте и в Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    диджей грасхопърс
    2 0
    10:58, 16 дек 2016
    Николайча пиши какви са отровите та заложим на помиярите щото Бай Добри не си спомня какви са и кучетата в града станах повече от жителите му
Последни новини