От х:

Днес в x:

Зубри се заселиха край Студен кладенец

Пет зубри, един от застрашените големи видове тревопасни, бяха докарани днес в дивечовъдния участък „Студен кладенец“ в Източните Родопи. Това е първата стъпка в първата реинтродукция на зубри в Източните Родопи и един от акцентите на нов двегодишен проект „Дивият свят на Източните Родопи“.

Европейският бизон, както е известен още зубърът, прилича на северноамериканския си братовчед. Това е и най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми. Зубърът е изчезнал от дивата природа в Европа в началото на 20 век поради ловуване и загубата на местообитания. В България той е изчезнал през Средновековието. След мащабна селекция и програма за реинтродукция на отделни екземпляри, отглеждани в затворени пространства, диви популации на зубъра са били възстановени в районите на Централна и Източна Европа, основно в Полша и Беларус.

През шейсетте години на миналия век малко стадо зубри е било реинтродуцирано в ловно стопанство в Северна България. Зубърът заедно с евразийския бобър и морския орел са видовете, които отбелязват забележително възстановяване в Европа през последните 50 години, според оповестения през септември първи по рода си подробен доклад за завръщането на дивата природа на стария континент. Популацията на диви зубри наброява понастоящем около 3000.  

Зубрите в дивечовъдния участък „Студен кладенец“ са докарани от Германия. Първоначално ще бъдат държани в заграждение и след едногодишна успешна аклиматизация към българските условия, ще бъдат пуснати в природата. През пролетта на 2014 г. туристи от България и чужбина ще бъдат насърчавани да посетят района, да видят зубрите. Дивечовъдният участък „Студен кладенец“ те ще могат да наблюдават и снимат дивата природа, да правят туристически преходи или разходка с лодка в язовира. В дивечовъдния участък „Студен кладенец“ е една от най-големите в Европа популации от свободно живеещи елени лопатари. Те вече се разселват и могат да бъдат видени и на други места в Източните Родопи. В миналото стопанството е било използвано само по време на ловния сезон (октомври - март).

Екипът на проекта е убеден, че зубърът ще бъде една от атракциите на „Студен кладенец“ и един от новите символи на дивата природа в Източните Родопи наред с дивите коне тарпани, докарани от НТЗ в района на Крумовград през 2011 г. , които вече успешно се приспособиха към родопската природа.

Проектът е по инициатива на фондация „Новото тракийско злато – България“ (НТЗ) и с партньорството на холандската организация АРК и Съюза на ловците и риболовците в България и се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. „Дивият свят на Източните Родопи“ е продължение на започналия през 2009 петгодишен българско-холандски проект „Новото тракийско злато“, който активно работи в Източните Родопи по три компонента: дива природа, екотуризъм и биоземеделие. 

Голямата цел на проекта е да се запази изключителната дива природа и нейните екосистеми в Източните Родопи, един от най-богатите на биоразнообразие райони в Европа и така да подкрепи кандидатурата му да стане една от десетте 10 уникални европейски диви територии от световно значение в рамките на инициативата Rewilding Europe (Да върнем дивата природа в Европа). Това ще спомогне за поставянето на България на картата на Европа като привлекателна екотуристическа дестинация.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини