От х:

Днес в x:

Задължават "приятелите" да декларират дадените и получените заеми

Заемите от „приятели“ от тази година трябва задължително да бъдат декларирани в НАП, съобщават от местната дирекция на приходната агенция. Именно подобен финансов източник позволява на физически лица да купуват Бентли-та и други луксозни предмети при декларирани ниски доходи. Това са поправките в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, което влизат в сила от 1-ви януари. Декларират се дадени и взети заеми през предходната година, които надвишават 10 000 лева, както и непогасените за 5 години назад ако към 31.12.2009 година сумата им надхвърля 40 000 лева.

Ако при проверка данъчните установят, че декларираните доходи са по малки от стойността на придобитото през годината имущество, разликата в сумата се облага с 10% защото се счита за приход, уточниха от пресслужбата на Приходната Агенция.

От днес започва данъчната кампания за облагане доходите на физически лица. Декларациите се подават в Националната агенция за приходите до 30 април, като в същия срок следва да се внесе и дължимия данък. Ако налогът бъде платен до 10 февруари се ползва 5% отстъпка. Ако до тази дата не е внесена цялата сума, а част от нея, отстъпката се начислява върху платената част от данъка. 5% отстъпка ползват и лицата, които подадат декларацията си за доходите по електронен път. Двете отстъпки не могат да се комбинират.

И през 2010 година данъкът върху доходите на физически лица остава 10 на сто.

Попълват се всички доходи от предходната година – наем, хонорар или друго. От подаване на декларации са освободени само лицата, които през предходната година са получавали доходи единствено по трудови правоотношения. Всякакъв друг вид доход задължително се декларира пред НАП дори работодателят авансово да е удържал от него 10 процентовия данък и да не се стигне до довнасяне на суми.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини