От х:

Днес в x:

Пуснаха в експлоатация първата барокамера в Хасковска област

Изображение 1 от 6

    Първата барокамера в региона на Хасково вече работи в Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в областния град.

    Тя е дарение за центъра от Национален фонд „Свети Никола“ София.

    Днес камерата беше официално предадена на управителя на социалното услуга в Хасково Невена Желязкова от изпълнителния директор на Фонда Недка Младенова. Камерата в Хасково е четвъртата в страната, която от „Свети Никола“ даряват.  Тя е предназначена за терапия на деца с увреждания чрез пускането на кислород под налягане. 

    Барокамерата засега ще се използва от потребителите на услугите в Центъра, които са 26-ма на възраст от 3 до 18 години в момента, при капацитет 30 потребители, посочи Невена Желязкова. Досега нуждаещите се от Хасково използваха същата услуга в центрове в Стара Загора и Пазарджик.

    Екипът на Хасковския център вече е обучен да работи с барокамерата от лекар специалист от София. Самата камера е от ново поколение и с нея лесно се работи, защото тя е предназначена и за ползването в домашни условия, посочи Невена Желязкова. По-малките потребители на съоръжението ще могат да влизат в него с придружител. Мощността й е 1,4 бара. Сесиите ще са максимално 90 минути. Времетраенето и броят им ще се определят от лекаря специалист.

    Според изследвания процедурите с барокамера повлияват добре на 8 от 10 деца. Чрез тях се постигат доста добри резултати при заболявания на централната нервна система, детска церебрална парализа, при деца с проблеми в развитието на говора и обучителни трудности и особено при децата и младежите от аутистичния спектър. „Съоръжението ще е от изключително голяма полза за Центъра, тъй като в последно време се отчита завишаване на броя на децата, които страдат от аутистично разстройство“, категорична е Невена Желязкова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини