От х:

Днес в x:

5 неочевидни доказани знака, че ще живеете дълго

Още от Древността има описани признаци на дълголетие, а с напредването на времето този списък се увеличава.

Общоприето е схващането, че продължителността на живота зависи само 25% от набора гени, които нашите предци са ни дали при раждането. Останалата част се определя от навиците и начина ни на живот.

А ето и кои са признаците, които предвещават дълголетие:

Ръкостискане

„Колкото по-здраво е ръкостискането, толкова по-дълго живее човекът" - с тези думи завършва докладът на британски учени за резултатите от изследванията, които са провеждали в продължение на 25 години.

Силата на ръцете е ясен показател, че двете полукълба са активни и в синхрон. Докато вялостта показва умствен упадък и наличие на сърдечносъдови аномалии. Мускулите на ръцете са тясно свързани с големите кръвоносни съдове. Намаляването на еластичността на мускулите на ръцете има непосредствен ефект върху техния тонус. И тъй като мускулите са и основният склад на белтъчини и един от основните регулатори на нивата на кръвната захар, не е изненадващо, че слабото ръкостискане може спокойно да се разглежда като завишена предразположеност към различни заболявания.

Ушни миди

Древните китайски учени са смятали ушните миди за показател за дълголетие и сърдечно здраве. В трактата „Канон на тайнствената същност. Продължителност на живота", който датира от 1100 г. пр.н.е., наричат ушните миди огледало на сърдечно-съдовата система, а гънките по тях - индикатор за нередности в работата ѝ.

Изследвания на учени от университета „Фудан" в Шанхай потвърждават истинността на написаното - кожата на ушната мида е изключително чувствителна дори към най-малките промени в кръвотока и ако не става дума за вроден дефект, служи като маркер за високо кръвно налягане, риск от развитие на атеросклероза, инсулт и коронарна болест на сърцето.

Здрави черва

Съвременните изследвания на екип учени от Канада, САЩ, Италия и Япония доказват, че микрофлората на червата на дълголетниците се различава съществено: има повече полезни бактерии и тяхното разнообразие с възрастта на практика не намалява.

Добрата новина е, че чревната микрофлора може да бъде възстановена.

Белези, пигменти, петна

Множеството бенки по тялото често се възприема от много хора като тревожен знак. И в това несъмнено има известна доза истина.

Според учените наличието на голям брой родилни петна е доказателство за наследен от предците-дълготраен генетичен механизъм за защита срещу бързото стареене на клетките. Първият признак, който потвърждава това, е дължината на теломерите (окончанията на хромозомите), която е няколко пъти по-голяма при хората, богати на бенки.

Оптимизъм

Това е може би най-неочакваният по своята същност признак за дълголетие.

Преди няколко години Емили Рогалски, професор по когнитивна неврология в Чикагския университет, публикува резултатите от свое изследване. Установено е, че оптимизмът е един от основните признаци на дълголетието, тъй като способността да гледаме на живота с лекота и да не се притесняваме излишно от дреболии е резултат от наличието на редки вретеновидни неврони в мозъка, които са открити от австрийския невролог Константин фон Економо и са наречени на негово име.

Те укрепват връзките между различните части на мозъка и спомагат за поддържането на неговата невропластичност, като предпазват целия организъм от стареене.

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини