От х:

Днес в x:

Църквата „Св.Иван Рилски“ в Хасково може да стане прототип на храм отвъд океана

    Новостроящата се църква в хасковския квартал „Орфей“ -“Св.Иван Рилски“ може да има свой двойник отвъд океана. Обителта, която е все още в градеж, но вече все повече придобива облика си, е харесана от православната християнска общност в Америка. Там предстои изграждането на църква и свещениците оглеждат различни идейни проекти за визия на новия си храм. Така попаднали на снимки на църквата в Хасково, която носи името на Йоан Чудотворец. Направена е връзка с председателя на църковното настоятелство и основен двигател на дарителската кампания за набиране на средства за храма в Хасково отец Никола. Той е обещал съдействие и контакт с автора на проекта арх. Нина Танчева.

    Днес отчето от сутринта е на обекта. Всеки ден следи лично за работата. Тази сутрин бил посрещнат от майсторите с молба. Предложили злосторникът, който задигна от строежа на храма греди и подпори да бъде наказан с полагане на обществено полезен труд и да е работи редом с тях по градежа. С помощта на полицията крадецът беше заловен. Той е на 22-години. Влязъл зад огражденията на строежа след като като разместил части в конструкцията и изкъртил катинара. Установен е от органите на реда, след като се опитал да продаде част от откраднатото от храма.

    „Да не влизат на това свято място да крадат. Нищо ценно няма. Не държим инструменти и техника на строежа. Всичко, което има, е дарено от хората за строежа на новата църква“, призова днес един от майсторите на обекта Рамадан Шабан.

    „По-добре да създава нещо с двете си ръце човек. Тези, които искат да имат, да си го спечелят с честен труд. Имаме нужда още от работна ръка, този, които е откраднал, да дойде да работи с нас. Това трябва да е наказанието му“, смята майсторът. В строителната бригада и останалите като него са мюсюлмани, но да работят по изграждането на християнския храм за тях е чест и гордост.

    „Горд съм, че имам възможност да съм тук, защото правя нещо добро за хората. Няма значени дали строя джамия или църква. И двете са храм на вярата и пазители на традициите. След години с радост ще кажа на децата си, че съм участвал, че съм полагал труд по вдигането на тази църква.“, сподели развълнуван строителят Рамадан.

    А кампанията за набиране на средствата се разраства. Надеждата, че след почти 30 години от полагането на основите му, и подновяването на няколко пъти на градежа, храмът най-после ще бъде завършен, вече е все по-осезаема. Обнадежден е и отец Никола. По дарителската сметка има събрани над 142 хил.лв. Дарения идват от близо и далеч-от Хасково, от страната от чужбина. Вчера е направен голям превод от жена, която е пуснала в дарителската сметка 20 хил.лева. Почти на 100 % е осигурена арматурата за градежа. От завода, производител на стомана в Перник, е направено дарение от 50 т. арматурно желязо. Хасковското дружество „Химмаш“ също е направило голямо дарение за подпорните колони. Чрез народния певец от Хасково Тодор Кожухаров с отец Никола се е свързал негов приятел, който е пожелал да дари керемидите за покрива. Има дарения и от мюсюлманската общност. Деца от града също се включиха в кампанията за набиране на средства.

    „Дарителството е заразно. Когато хората се убедят, че техните дарения постъпват там, където трябва, те откликват“, смята отец Никола за успешността на кампанията за набиране на средства този път.

    Преди няколко седмици в една от стените на храма бяха вградени и тухли с имената на дарителите. Понеже има много запитвания от хората как могат да участват символично в това, отец Никола казва, че хората, които са направили дарение и искат техните имена или тези на близките им да бъдат изписани на тухли, които след това ще станат част от градежа, могат да му пишат.

    „Благодаря на всички, които се включват с материални дарения, с финансови дарения. Благодаря на дечицата, които също много ни подкрепят. Обичам всички наши съграждани. Това, което се случва тук, го правим за всички нас и се надявам един ден тази църква наравно с монумента на Богородица да се превърне в един от символите на Хасково“, пожелава отец Никола.

    Когато бъде завършен храмът „Св.Иван Рилски“ ще бъде най-внушителният в хасковска духовна околия и един от най-големите и красиви в Южна България.

    автор:Красимира Славова

    Банкова сметка за дарения

    BG90UNCR70001522636841, може с превод или на каса в УникредитБулбанк

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ат
      Атанас Войнов
      35 -1
      18:02, 11 юли 2023
      Все пак Бог е един и няма значение кой как го нарича, трябва да си помагаме а не да се избиваме в неговото име за да докажем чия вяра е по-праведна!
    • 2
      !
      !
      32 0
      18:08, 11 юли 2023
      Хората трябва да са добри и позитивни.Лоши ли сме,светът ще загине.
    • 3
      Ах
      Ахмет Йълмаз, Акбунар...
      33 0
      21:13, 11 юли 2023
      Уважаеми братя, българи, турци и други етнически граждани на България,
      отделете малко, време и средства, за да се довършим храма за единството и богатството на нашата родина. Нека и ние, да оставим добро и смирение след нашия житейски път. Повярвайте в доброто и хармонията на нашия съвместен живот, да пребъде дома господен. Амин..
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини