От х:

Днес в x:

Родолюбец организира за първи път народни борби на празника в с.Долно Белево

Традицията на народните борби ще бъде поставена в село Долно Белево по време на събора на населеното място. Празника си долнобелевци отбелязва в предпоследната събота от юли. Тази година като дата се пада 22 юли. Тогава ще се проведе и 15-ото издание на „Да съхраним традициите и българския дух на нашите деди“. Организатори са Община Димитровград, кметство с. Долно Белево и читалище "Светлина -1929" .

В програмата са включени фолклорни изпълнения с участието на самодейни състави, а от 20.30 часа за доброто настроени на местните и гостите им ще се погрижи формация „Прабългари“.

Преди това, в ранния следобед от 17 часа, за първи път в Долно Белево ще се проведат народните борби с участието на част от най-изявените борци от областта и страната.

Организатор на борбите, със съдействието на Клуб по борба ,,Димитровград”, е димитровградчанинът Николай Демирев. Години наред той е живял в чужбина, но в сърцето си винаги е пазил спомените от безгрижното детство в село Долно Белево. Макар да е излизал на тепиха като любител, спортът си остава негова страст завинаги.

„Спортът изгражда личности, борбата възпитава мъже. Традицията по българските села- на всеки събор да има борби, ще бъде поставена сега и в Долно Белево. Ще се включат много от най-изявените ни състезатели-европейски, вицеевропейски и републикански шампиони, медалисти и участници в престижни международни първенства. Те са идоли на подрастващите и целта ни е чрез личен пример, не само да дадат кураж на малките да продължават да се развиват в спорта, но и да запалят повече деца за него. От деца ходим по залите и знаем, че лошата страна на улицата може да не само една, затова едно дете да влезе в залата след събора, за нас ще бъде победа“, казва родолюбивият българин.

В надпреварата ще могат да се включат от малки до големи. Ще има категории и за любители, аматьори и ветерани.

Подготвени са награди - медали и грамоти за всички участници, а за,,баша“, както традицията повелява, наградата ще е коч.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини