От х:

Днес в x:

До септември подават концепции за интегрирани териториални инвестиции

Изображение 1 от 2

    Новата и дългоочаквана програма на Европейския съюз за интегрирани териториални инвестиции вече в ход, съобщиха от Областния информационен център.

    Подходът за одобряване на финансиране е съвсем нов и първата стъпка по него е подаване от потенциалните бенефициенти на концепция. Срокът за това е до септември.

    Идеята е да се мисли по-мащабно и да се създадат проекти, които да обхванат няколко области едновременно, като например инфраструктура, образование, съчетано с бизнес, местна администрация или околна среда. Подходът ще се прилага на ниво региони за планиране. Хасково е в Южен централен район за планиране, заедно с областите Пловдив, Смолян, Кърджали и Пазарджик.

    Този подход цели, след изпълнението на проекта, да се реши цялостно проблем в дадена сфера, като за това се търсят компактно различни подходи, посочи експертът от ОИЦ Димо Димов.

    Концепциите, които ще бъдат подадени, трябва да съдържат възможност за финансиране по различни програми или иначе казано сумите за изпълнение няма да са от едно място. Водещата програма е “Развитие на регионите“ с 30 % от финансиращия бюджет. С по 10 % са останалите възможни програми за финансиране: „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Образование“, „Околна среда“ и „Развитие на човешките ресурси“.

    Приоритет 1 по “Развитие на регионите“е за десетте големи градове у нас. Хасково, Димитровград, Свиленград и Харманли попадат в приоритет 2 на програмата, който финансира 40 градски общини. За първи път се включват и малките общини. Те също могат да кандидатстват, но по ограничени дейности.

    От ОИЦ -Хасково вече са провели срещи с участие на представители на общините, на които са разяснени условията. Все още няма напълно избистрена концепция, с която може да се кандидатства, но има идеи, посочи експертът Йоанна Кокотанекова. Големите общини се насочват към инфраструктура и образование, докато за по-малките акцент е туризмът.

    Готовите концепции ще минават първо през ситото на Регионалния съвет за развитие.

    Областните информационни центрове ще имат нови функции по концепциите за интегрирани териториални инвестиции. Тяхна ще е ролята на медиатори, които ще осъществяват комуникацията между партньорите и координацията между потенциалните бенифициенти. Освен това, ще са натоварени и с публичните събития, тъй като готовите вече концепции ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Функцията на ОИЦ ще да състави доклад на база на подадените становища. Този доклад ще е съществена част при взимане на решение от страна на Регионалния съвет за развитие дали дадена концепция продължава напред за финансиране.

    Към момента по водещата програма не е отпуснат реално целия ресурс. Наличните средства за Южен централен район по всички финансиращи програми е 415 млн.лв, обясни управителят на Областния информационен център Евгени Консулов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини