От х:

Днес в x:

Започва пръскане срещу кърлежи и комари в паркове и детски градини в Хасково

Община Хасково започва масова обработка на зелените площи срещу кърлежи, комари и други насекоми, съобщиха от местната администрация. Метеорологичните условия вече позволяват да стартират дейностите с аерозолни препарати, за да се постигне максимален ефект.

На повторна обработка ще бъдат подложени двата най-големи парка в града - „Кенана“ и „Ямача“, бул. „Илинден“, кв. „Орфей“ 1 и 2, кв. „Бадема“, парк „10 Родопски пехотен полк“ /над ДНА/ и останалите градски паркове и зелени площи, както и дворовете на всички детски градини. Използваният препарат е „Ефциметрин“ с комплексно действие срещу вредители.

Предстои да се извърши обработка на площи и терени срещу възрастните форми на комарите, които са във фаза летеж. Тези обработки ще се извършат с топъл аерозол в тъмната част на денонощието по график. Употребяват се биоцидни препарати, включени в списъка с разрешените за употреба в България. Периодът на действие на тези препарати е 24 часа.

В тази връзка, Община Хасково препоръчва на всички пчелари в съответните райони, да ограничат пчелните семейства за минимум 24 часа след съобщението за третиране на площите. Парк „Ямача“ ще се третира на 23 юни 2023 година, парк „Кенана“ – 24 юни 2023 година, а река Хасковска, бул. „Илинден“ и останалите зелени площи – 25 юни 2023 година.

През месец май беше извършена и ларвицидна обработка срещу комари с препарата „Димилин 2 ТБ“. Обработени са заблатени територии-малки водоеми и напоителни съоръжения, намиращи се в покрайнините на града, 12 безоточни микроязовира и два основни напоителни канала, преминаващи през вилна зона „Кенана“ и северно от жп гара Хасково. „Димилин 2 ТВ“ са водоразтворими таблетки за унищожаване на ларвите на насекомите.

Приключиха дейностите по дезинсекция и дератизация срещу гризачи в каналната мрежа на Хасково. Обработени са 2850 шахти в града. Прилагането на препаратите се извършва от лицензирана фирма. Контролът се осъществява от отдел „Екология“ в община Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини