От х:

Днес в x:

Заявление за социална помощ се подава вече във всяка дирекция за социално подпомагане

Редица облекчения са в сила от първи юни, след промени в  Закона за социалното подпомагане.
Едно от тях например ще улесни хората, които подават заявление за отпускане на социална помощ с  пълномощно. Тъй като това вече може да става във всяка дирекция за социално подпомагане, независимо къде се намира нуждаещият се на територията на страната. Досега заявление се подаваше само в дирекцията по адресна регистрация на човека, за когото помощта  е предназначена. Социалното интервю обаче се извършва от дирекцията по местонахождение на заявителя. Основните положения по  новостите, които вече са в сила разясни директорът на  директорът на Социалната служба в Хасково Сийка Гелева. 
 Съществен факт при промените е обвързването на на социалните помощи с линията на бедността, която е определена на  504 лв. за член от семейство.
За получаване на месечни социални помощи и помощи за отопление отпада изискването за размера на жилището. До сега критериите бяха то да бъде  собствено и да е единствено. Целева помощ за отопление ще се отпуска вече и в случаите, когато заявителят има регистрация като ЕТ, но фирмата му няма дейност. От 5 на 2 години е намален срокът, в който лицата не трябва да са извършвали прехвърляне чрез договор за дарение или заплащане на недвижим имот. Намален от  14 дни по 4 часа, на 40 часа месечно е и срокът за полагане на обществено полезен труд. По-краткотрайни са и санкции при повторен отказ за полагане на обществено полезен труд - срокът, в който е направен отказът се намалява от 5 години на 3 години, а срокът, за който лицето се лишава от правото на социални помощи се намалява от 2 години на 6 месеца.
С промените в правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане, пълнолетните, които напускат резидентен тип услуги на възраст от 18 до 21 години вече ще получават целева помощ в размер на линията на бедност за период от три месеца за съответната година.
Друга от новите възможности е свързана с безработните, които са получавали месечно социално подпомагане. При започване на работа те ще имат право на него в продължение на още три месеца.
Еднократна помощ в размер на 300 лв. ще получат вече освен родителите на  деца в 1 клас и тези, които имат ученици във  2, 3, 4 и 8 клас. Помощта ще се предоставя и независимо дали училището е държавно, общинско или частно. Документи се приемат в Дирекциите „Социално подпомагане" по настоящ адрес, а крайният срок е 15 октомври. Помощта се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът се изплаща в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.
Вече получени помощи обаче ще трябва да се връщат, ако детето направи 5 неизвинени отсъствия в рамките на 1 месец или не започне да учи през втория срок на учебната година.
 
Красимира Славова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини