От х:

Днес в x:

Проф.Тони Веков д.м.н.:Изграждаме първия български частен медицински университет в Кърджали заедно с високотехнологична болница

    Изграждаме първия български частен медицински университет в Кърджали заедно с високотехнологична болница. Инвестицията е за над 100 млн.лв. Средствата ще бъдат осигурени от кредит и собствен финансов ресурс. Очакваме подкрепата на българска банка.Това сподели за Кърджали бг вести проф.Тоне Веков д.м.н.,председател на съвета на директорите на МБАЛ „Сърце и мозък”София. Той направи презентация пред общинските съветници и граждани на Кърджали на инвестиционното намерение на компанията „Търговска лига” за изграждането на Медицински университет и високотехнологична многопрофилна болница в Кърджали.

     В залата на Бизнесинкубатора в присъствието на кмета инж.др Хасан Азис и председателя на Общинския съвет инж.Юсеин Ахмед проф.Тони Веков представи основните параметри на проекта. В първия частен медицински университет в България се планира да се обучават 4000 студенти от цялата страна,както и от Р Турция и Р Гърция. Ще се подготвят както лекари,така и медицински сестри. В страната ни има традиция в обучението на студенти от южните ни съседи, което е повлияло и инвестиционното намерение. Към университета ще бъде изградена високотехнологична болница с 250 места,като за функционирането й ще бъда привлечени над сто медици от страната заедно с техните семейства. Ще бъдат разкрити 500 работни места. Според проф.Веков не се планира привличането на лекари и медицински сестри от местните здравни заведения.

      Общинският съветник Гроздан Колев изрази опасения за бъдещето на социалното здравеопазване в областта.Той посочи,че доходите на жителите на областта не са високи и те разчитат на лечение в държавни и общински болници.Проф.Тони Веков го увери,че болницата ще работи по пътеки на НЗОК.Той подчерта,че за хората ,които не са се осигурявали,също има решение.Ще се приемат спешните случаи.Останалите обаче ще трябва да си плащат. Ще плащат и пациенти по каса,които искат екстри.

     Болницата  ще има всички отделения като едно многопрофилно здравно заведение, като ще се акцентира върху хирургията.В тях ще се обучават студентите от Медицинския университет,в който ще има четири специалности: общо здравеопазване,здравен мениджмънт; фармация и здравни грижи.

      Кметът Хасан Азис определи инвестицията като историческа. Той подчерта,че проектът не е бил представен по-рано на обществеността заради предизборната кампания и риска темата да се политизира. Градоначалникът посочи,че Търговска лига има желанието да закупи терен от 40 дка на брега на Арда до парк „Арпезос Север”. На нарочна сесия Общината ще внесе предложение теренът да се преобразува от публична общинска в частна общинска собственост.От Търговска лига смятат да кандидатстват за инвеститор клас А,което позволява теренът да бъде обявен за продажба на търг, но в него могат да участват само инвеститори с аналогично инвестиционно намерение. Кметът каза още,че близо година е правен оглед на потенциални терени. Предложени са били 11 позиции,но инвеститорът се е спряла на този до Арда.Решението бе подкрепено от автора на градоустройствения план на града арх.Иван Димчев,който определи предлагания терен като комуникативен и много подходящ за здравно заведение.

      Общински съветници от Демократична България и ПП ГЕРБ изразиха опасения,че парцелът може да бъде закупен изгодно и след това препродаден. Радослав Милев бе категоричен,че такава възможност съществува, но проф.Тони Веков отбеляза, че при подписването на договор интересите на Общината са гарантирани от закона.

      Въпреки,че срещата бе оповестена в медиите на нея не присъстваха представители на медицинското съсловие от областта. Общинският съветник и областен лидер на БСП Милко Багдасаров подкрепи проекта. Той обаче бе категоричен,че инвестиционното намерение трябва да бъде представено пред лекари и медицински сестри в Кърджали.Сред тях съществуват опасения за източване на кадри от здравните заведения.

      Градоначалникът отправи покана за разговори с медицинското съсловие преди сесията, на която трябва да се вземе решение за предоставяне на терен.

     В случай,че се справим с законовите изисквания болницата ще бъде готова за две години. За университета ще се иска повече време,подчерта проф.Тони Веков. Той каза,че процедурата е сложна и иска политически консенсус. Изисква се благословията не само на Министерството на здравеопазването , но и на Народното събрание.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини