От х:

Днес в x:

Посланикът на Кралство Испания Алехандро Поланко: Голямата ни изненада е обичта, с която ни посрещнахте в Кърджали

Изображение 1 от 4

    С развети испански и български знамена, испански песни и танци, днес в СУ „П.Р. Славейков” бяха посрещнати посланикът на Кралство Испания н. п. Алехандро Поланко и кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис. Очакваната визита е част от проявите, посветени на Месеца на Испания в Кърджали „почуствай Испания”, организиран от общината в партньорство с посолството на Испания в България и СУ „П.Р. Славейков”.

    Заедно с посланик Поланко тук пристигнаха и Хайоне Серейхо - заместник ръководител на мисия, Роберто Хуан Руис - търговски съветник и Тереса Муньос - главен секретар, Отдел „Образование“.

    Всички те бяха посрещнати от директорът на училището за шампиони Милко Багдасаров, който разведе гостите из училището, започвайки от европейския коридор, кабинетите и класните стаи. Н.пр. Алехандро Поланко влезе в час в три класа, където стана част от уроците по български език и литература, история и математика.   

    Изключително съм впечатлен и изненадан от обичта, с която ни посрещнаха ученици и учители, впечатлен съм и от високото ниво на обучение тук, познаването на испанската култура и език, както и от самото училище, което е едно от най-добрите в България, сподели по-късно пред журналисти посланикът на Кралство Испания.

    „За мен е особено удоволствие да видя, че испанският език е толкова обичан в едно толкова отдалечено от Испания място, каквото е Кърджали. То е далече като разстояние, но в същото време културно и сърдечно ние сме много близки”, каза н.пр. Поланко. Той благодари на кмета д-р инж. Хасан Азис и общината, организирали Месеца на Испания в Кърджали. „Това е един новаторски опит и се прави за първи път. Очаквам в бъдеще да повторим и това да стане традиция. Очакваме с тези посещения културните и икономическите връзки с Кърджали да се развият още повече. Месеца на Испания в Кърджали е чудесна възможност да се опознаем още повече и да създадем механизми за взаимна работа помежду си. ”,  каза н.пр. Поланко.

    На въпрос на журналисти би ли съдействал Кърджали да се побратими с град от Испания, тъй както е побратимен с градове в държави от цял свят, той отговори: „Месеца на Испания в Кърджали е една първа крачка в нашето взаимно опознаване. По-нататък трябва да видим кой би бил съответстващия на Кърджали град в Испания. Трябва да видим в кои части има взаимен интерес. Ще работим по това, защото аз вярвам много в работата на кмета на Кърджали”.

    От своя страна д-р инж. Хасан Азис изрази удовлетвореност като кмет на общината за добрата оценка на посланика за организацията на Месеца на Испания в Кърджали като иновативна форма на сътрудничество.

    „Важно е да се каже, че Месеца на Испания в Кърджали не приключва с края на месец май. Всъщност сътрудничеството продължава. Тук искам да подчертая, че от всички подобни инициативи, които сме реализирали, Месецът на Испания в Кърджали е най-богат като наситеност на мероприятия. Всяка седмица имаме по една изложба свързана с Испания с различна тематика. Училището с преподаване на испански език е една много добра основа за успешната реализация на идеята за Месец на Испания в Кърджали. Това е добра основа за продължаване на съвместните ни инициатива с посолството на Кралство Испания в София. Предстоят срещи на търговския аташе с местния бизнес. Радвам се, че ще продължат и нашите отношения с института „Сервантес”. В рамките на следващите месеци и години ние ще положим усилия да имаме по-близки отношения с някоя от испанските общини.”, каза кметът д-р инж. Хасан Азис. По думите му Испания е колкото далече, толкова и близка на Кърджали. „Много наши съграждани работят в Испания. Така че, това е един много добър повод Испания да бъде в Кърджали.”, подчерта кърджалийския градоначалник.

    След посещението на посланика в СУ „П.Р. Славейков” екипът на кмета д-р инж. Хасан Азис прие екипа на н.пр. Алехандро Поланко в гостната на община Кърджали, където бяха обсъдени възможности за продължаване на сътрудничеството в различните сфери на икономиката, културата, спорта.

    А довечера в 19.00ч. пред Дом на културата ще има празничен концерт„Почувствай Испания“. Програмата на концерта е предназначена за всички възрастови групи, като включва открити уроци по фламенко, бачата и зумба,  огнено шоу и много изненади.

    Това съобщиха от Община Кърджали.

    Снимки:еТВ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини