От х:

Днес в x:

23 °C

Защо спряха млад онкоболен лекар да стане асистент в Медицинския университет

Млад онкоболен лекар се оплака от дискриминация заради заболяването му, която му е попречила да стане асистент в Медицинския университет в София. По думите на д-р Радислав Наков той не бил е одобрен след конкурс с мотив, че в момента е пациент, а не лекар, и че е по-добре да се лекува и да си пази здравето. За случая разказа самият той във фейсбук профила си. В момента той минава курс на химиотерапия.

„Изпитът се проведе на 31 октомври и имаше явни моменти, които показваха дискриминация към това, че аз съм онкоболен. Пред различни хора в клиниката е намеквано, че мястото на хора с лимфом, каквато е моята диагноза, не е в клиниката. Не е да преподават, а трябва да се лекуват като пациенти. Това е изтъквано като причина аз да не мога да продължа моята мечта и кариерно развитие. Комисията ме уби, без изобщо да съм мъртъв”, разказа д-р Наков пред Нова тв.

Той се лекува от NK/Т - клетъчен лимфом, преминал е два курса химиотерапия и един – лъчелечение, като му предстоят още процедури, включително трансплантация на стволови клетки. По думите му, обаче, има голям прогрес и към момента се чувства здрав, което се потвърждава и от медицинско свидетелство.

„Въпреки заболяването ми се явих на конкурсен изпит за асистент към Катедрата по гастроентерология на МУ-София. След подаването на документите си за кандидатстване бях неколкократно съветван „да си гледам здравето“. Казаха на собствения ми баща „Да си гледам здравето“, на който и без това му е трудно да се справи с емоциите си около моето заболяване”, пише д-р Наков в публикацията си във фейсбук, която вече има над 3500 споделяния.

Според него още преди изпита бил обвиняван, че е представил фалшиво медицинско, а членове на журито „са коментирали на рапорт и в лични разговори с колеги, че е недопустимо това, че съм си подал документите за конкурса, защото съм бил болен”. В деня на анонимното препитване – 31 октомври, за трите асистентски места имало четирима кандидати, от които един се отказал. След това обаче до устен изпит бил допуснат само един от останалите – без да се обявят резултатите на Наков и на другия кандидат за мястото.

Наков има 18 публикации с общ импакт фактор 39,463 и още 31 в реферирани списания и ще си търси правата пред институциите.

„Относно твърденията, че не съм се представил добре на изпита, това е единственият аргумент, който те могат да поставят. Това обаче изглежда много съмнително, дори за неутралния зрител, защото моите академични постижения са видими. Дори и онкоболен аз изнесох седем презентации от името на нашия Медицински университет”, допълни кандидатът за асистент.

„Моята мечта е била да преподавам на студенти, за да предавам моите знания. Това е най-съкровеното ми професионално желание и винаги съм се опитвал да се развивам в тази насока. В този случай ми се пречи да реализирам тази своя мечта, въпреки целия ценз, който имам за това”, каза Наков.

Има изискване да се подават документи, придружени със свидетелство, че кандидатът за такава позиция трябва да е клинично здрав.

„Според правилника на МУ-София това е един от изискуемите документи. Аз съм го подал и е наличен в Клиниката по гастроентерология. Там пише, че имам клетъчен лимфом. От прегледите за медицинско става ясно, че съм клинично здрав. В момента нямам остро заразно заболяване и няма никаква медицинска причина да не се явя на изпит. Ако бъда класиран за мястото, няма проблем да извършвам съответната дейност. След това комисията ми е издала протокол, на който пише, че документите са ми изрядни и аз съм официално допуснат по подадените документи за изпит”, посочи д-р Наков.

Наков поясни, че никой от Медицинския университет не го е потърсил, откакто е с това заболяване.

„Започнаха да се интересуват от мен покрай явяването ми на изпит. Изглежда явяването на изпит за асистент не се разглежда добре от хабилитиран преподавател, ако кандидатстващият не е нужният кандидат. Така аз си обяснявам нещата”, допълни той.

Версията на Медицинския университет

Версията на Медицинския университет обаче е друга. Според тях младият лекар се представил неубедително на изпита. 

Оттам са разговаряли с председателя на изпитната комисия проф. Борислав Владимиров, който е и ръководител на Катедрата по гастроентерология и казват, че случаят няма общо със здравословното състояние на младия им колега.

"Изпитът за всички е еднакъв, проведен е изпитът, двама не са се класирали за устния изпит, той е един от тях. Изпитът е еднакъв за всички, тоест няма нищо общо с неговото заболяване. Няма нищо общо. С него никога не съм говорил, говорих с баща му, казах му – нека се излекува детето, бъдещето е в негови ръце”, казва Владимиров пред бТВ. 

Мнение по темата изказа и в сряда сутрин по Нова тв деканът на Медицинския факултет в МУ-София проф. Иван Митов.„Не мога да коментирам, защото не съм част от Катедрата по гастроентерология. Мога да ви кажа какво установих на този етап. В Катедрата по гастроентерология бяха обявени три асистентски конкурса. До тях са допуснати четирима кандидати, включително и д-р Наков. Изпитната комисия е оценила писмените работи  и до устен изпит е допуснат само един от тях. Така на обявените три места комисията предлага само един от кандидатите да бъде назначен като асистент”, обясни той. 

„Д-р Наков е допуснат до конкурса и не мога да си представя, че има дискриминация. Двама души са оценени под четири и половина. Третият се отказва още в началото на изпита. Такава оценка не е получил само той, но и другият колега. Изпитът се води от комисия и дискриминация от факултета е изключена. За проблема знаем от вторник. Д-р Наков не е подал никаква жалба или искане, за да може ние да реагираме”, разкри проф. Митов.

„Подготвям такива молби и ще ги подам”, заключи д-р Наков.

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
06 юли 2020
Последни новини