От х:

Днес в x:

Връщат вечерното в професионалните гимназии

Новите паралелки в професионалните гимназии могат да бъдат и вечерни

Мераклиите за нови паралелки сред професионалните гимназии в областта, трябва да предложат и вечерна форма на обучение в предложените специалности. Тази препоръка е направил регионалния образователен инспекторат на директорите на 12-те професионални гимназии в областта, на работна среща в РИО днес. Освен тях са присъствали и директорите на 7 СОУ където има професионални паралелки. На срещата е бил обсъждан план приема за сезон 2010/2011 г.

Срещу прекомерното предлагане на нови паралелки говори статистиката от последната година, коментираха от регионалния инспекторат. От 21 заложени нови паралелки, 14 отпаднаха поради липса на деца. Затова със заповед на министърът на образованието от 14-ти юли, всяко школо което иска разрешение за нова паралелка, трябва да направи вътрешна самооценка и да отговаря на ред критерии. На първо място, има ли квалифицирани учители за тази специалност, както и има ли заложена вечерна форма на обучение. Многото отпаднали от средното образование, прави тази форма почти наложителна алтернатива на стандартното обучение.

7-класниците ще намаляват още, сочи анализа на регионалния инспекторат. Ако за 2007/2008 година те са били 2339, за 2008/09- 2211, то за следващия сезон се очертават да са 2123-тоест с 98 по-малко. Осмокласниците пък са се стопили за 2 години с над 400 бройки-1760 до 1328 души.

План приемът на професионалните гимназии за новата година трябва да е готов до 30-ти януари, а министърът да го одобри до 31-ви март.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини