От х:

Днес в x:

Изложба на грамофонни плочи от миналия век в Тракийското дружество

    Изложба на „Грамофонни плочи от миналия век“ бе представена в Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково. Тя е посветена на 15-годишнината от основаването на читалище „Тракия 2008“.

    Изложени са 70 грамофонни плочи. Техни притежатели са Стефка Младенова - бивш диригент на ансамбъл „Китна Тракия“ и Златка Михайлова – член на Управителния съвет на читалище „Тракия“.

    В близкото минало грамофони и грамофонни плочи като тези имаше във всеки дом. Днес те са изместени от компютри и смартфони. Някои деца шеговито наричат грамофонната плоча голямо DVD.

    „Интересът към грамофонните плочи в световен мащаб обаче не липсва. Причината е в хубавия звук и заради това, че грамофонната плоча се счита за вечен носител на информацията, стига правилно да е била съхранявана, за разлика от живота на компактдиска, който е около 10 години“, каза Стефка Младенова.

    В изложените грамофонни плочи има изпълнения на световно известни композитори, именити певци от времето на Борис Христов до наши дни. Най-много са плочите на примата на българската естрада Лили Иванова, сред които и неин двоен албум. Показани са плочи с изпълнения на гордостта на Хасково цигуларката проф. Недялка Симеонова. Има плоча с изпълнения на ансамбъл „Китна Тракия“ от началото на 80-те години. Подбрани са и любопитни факти по темата на изложбата.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини