От х:

Днес в x:

Започва ремонт на читалище „Заря“

 Обществена поръчка за „Частичен ремонт, реконструкция на външно стълбище и реконструкция на покрив на читалище „Заря“ обявява Община Хасково. Най-старото читалище в хасковски регион през тази година празнува 165 години от създаването си. Сградата на най-голямото читалище „Заря-1858“ е триетажна, с два подземни етажа и частичен таван. Тя е монолитна, със стоманобетонова носеща конструкция и тухлени външни и вътрешни преградни зидове. Ремонтът ще обхване цялата сграда, инсталациите, покривът, голямата зала и по-малките кабинети и зали за изкуства, библиотеката, административните помещения и санитарните възли.

На западната част на сградата е разположено парадно външно стълбище, съществуваща рампа за достъп, колонада с главен вход и централно фоайе, два спомагателни входа и стълбища, включително асансьор за достъп. В тази част от ремонтните работи са предвидени реконструкция на парадно стълбище, състояща се в демонтаж на гранитни стъпала, съхранението им, изпълнение на нова стоманобетонова конструкция и монтаж на стъпалата обратно на мястото им. Ще се ремонтират изцяло фоайето и помещенията на този етаж, в това число и системите за отопление. При ремонта в голямата зала ще се демонтират съществуващите столове и ще се доставят и монтират нови тип „театрални“. При монтажа им се предвижда оформяне на допълнителна средна пътека за достъп на посетители с цел осигуряване на необходимите параметри за евакуация. За сцената се предвижда циклене и лакиране на съществуващото дюшеме.

Покривът на сградата също ще бъде ремонтиран. Ще се подмени дървената покривна конструкция и покритието от дъсчена обшивка, хидроизолация и лт - ламарина. Ще се доставят и монтират нови улуци, казанчета и водосточни тръби. На южния скат на покрива се предвижда да се доставят и монтират фотоволтаични панели за собствени нужди.

В цялата сграда ще се направи вътрешно кабелно ел. захранване, ел. табла, соларна централа за производство на електрическа енергия с мощност 60kW за собствена консумация. Ще се изпълни заземителна и мълниеотводна инсталации, както и ел. захранване и ел. табло на котелно.

Ще се направи частична подмяна на отоплителната инсталация на читалището. Предвижда се изпълнение на централна водно – помпена отоплителна инсталация, включваща въздушно охлаждаем термо – помпен агрегат чилър тип вода – въздух с комплект хидравличен модул. Захранването на термо – помпения агрегат ще се осигурява от монтираната на покрива фотоволтаична централа. Ще се изгради пожароизвестителна инсталация.

За обекта е налице оценен и одобрен на 7 юли 2022г. инвестиционен проект.

Срокът за изпълнение на проект „Частичен ремонт, реконструкция на външно стълбище и реконструкция на покрив на читалище „Заря“ е до 510 календарни дни, считано от датата на откриване на строителната площадка.

Максималната стойност на обществената поръчка не може да надвишава 3 451 539,89 лв. без ДДС. Оферти се подават до 18-и май.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини