От х:

Днес в x:

Заслужили личности събра сборникът “Почетни граждани на Свиленград“

    Сборникът на Историческия музей “Почетни граждани на Свиленград“ беше представена на специална вечер в местната библиотека.

    Финансирането е по линия на проекта „Помощ за книгата” на Министерство на културата, дофинансирането за печат е от бюджета на община Свиленград.

    Идеята за създаването на сборника е на Никола Динков, а негов автор е директорът на историческия музей Елена Митева. Историкът от Регионалния исторически музея в Хасково Милен Вълчев е също част от екипа. Той е подпомогнал създаването на страниците с издирването на част от материалите в архивите и с редакторска работа. Информацията, предоставена в периода след 2005 г.е работа на експерта „Връзки с обществеността” в община Свиленград Калина Райкова, която е и коректор на книгата.

    Сборникът съдържа биографични очерци за 21 личности, представена е и дейността на една Доброволно формирование – Свиленград. Всички, които присъстват на страниците на тома са удостоени със званието „Почетен гражданин” или са отличени с Почетен знак на Свиленград в периода от Освобождението на Свиленград през 1912 година до наши дни.

    Сред тях са генералите Никола Иванов и Димитър Кирков, Иван Вазов,който е бил главен учител в града в началото на 70-те години на 19 в., и на неговия приемник на учителската катедра Петър Станчов. Свиленградчани са поставили до тях и цар Фердинанд, като олицетворение на българската държава и нейната политическа и военна мощ, благодарение на която Свиленград получава своята свобода.

    Сред имената в книгата са и представители на епохата на Народна Република България, а най-много са личностите от нашето съвремие от последните 20 години. Някои от тях са заслужили отличието най-вече за развитието и благополучието на града, други са добили национална известност, трети са спечелили световна слава. Сред тях са имената на спортисти, културни творци, академични учени и преподаватели, лекари, общественици, дарители и ръководители, всеки един от тях лидер в своята сфера.

    „Най-големият капитал на града ни са неговите хора, а почетните ни граждани са тези, с които се гордеем, те са пример за нас и следващите поколения”, каза в приветствието си кметът на общината арх. Анастас Карчев. Той подари томчето на гостите на събитието и герои от книгата - почетните граждани д-р Димитър Ермов и Валентин Ангелов, ръководителя на доброволното формирование Валери Чакъров и спомоществователя Никола Динков. Учителят Димитър Гилев и библиотеката също получиха новото издание на музея.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини