От х:

Днес в x:

Случаите на запушени кръвоносни съдове нарастват след пандемията

Нарастват случаите на тромбоемболия (запушена от тромб вена или артерия)  след пандемията от COVID-19. Увеличава се честотата на ампутациите и по-високата смъртност. Това заяви пред БТА съдовият хирург д-р Милена Ангелова от МБАЛ "Св. София".

Според нея повишената информираност за рисковете от коронавирусната инфекция е мотивирала повече пациенти за консултация със специалист.

Когато тромбът се намира в артериален съд, пациентът пристига до няколко часа от началото на симптомите. При тромбозата на венозен съд често минават дни от появата на симптомите до поставянето на диагнозата, обяснява лекарката.

По думите ѝ най-честите симптоми на тромбоемболични усложнения са болка, оток, изтръпване и изстудяване в засегнатия крайник. При хронични изменения се наблюдава болка при изминаване на определено разстояние, а в напредналите стадии и образуване на рани в областта на крайниците. При наличието на някои от тях трябва да се направи консултация със специалист съдов хирург, който да извърши доплерово изследване, посочва д-р Ангелова.

Тя съветва хората, които приемат антикоагуланти (лекарства, които разреждат кръвта) да не ги спират рязко, защото това крие риск от редицив и усложнения.

Какви са научните обяснения, само COVID-19 ли предизвиква подобни състояния на кръвта, при които хората стават по-склонни да образуват тромби, или напротив - съществува подобна хипотеза и при други състояния?

Рискови групи

Пациентите с разширени вени, пушачите и хората, които страдат от обездвижване са с по-висок риск от образуването на тромби в крайниците. Обездвижването и разширените вени водят до застой на кръв във венозната система. Лечението на разширените вени намалява риска за образуване на тромби в повърхностната венозна система на крайниците. Тютюнопушенето, наред с високото кръвно налягане, захарния диабет и високи стойности на холестерол в кръвта, са основни рискови фактори за развитието на атеросклеорза, а тя е главният терен за формиране на тромби в артериалната система. Коригиране на рисковите фактори и скринингът за атеросклероза чрез доплерово изследване при съдов хирург позволява ранно диагностициране и контролиране, казва д-р Милена Ангелова.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ъх
    Ъхъ
    3 0
    10:41, 2 мар 2023
    Ше нарастват, не ами... потърсете за връзката ковид-ваксини - тромбоемболия!
  • 2
    Ди
    Дина
    2 -1
    10:54, 2 мар 2023
    Все повече официални данни на учените за тия увреждания може да четете на bogari. bg , само напишете в търсачката на сайта им "ваксини".
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини