От х:

Днес в x:

Шефката на Образованието в Хасково заряза лозето на Трифоновден с бъдещите агрономи

    Както повелява традицията на Трифон Зарезан за берекет и здраве в Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н.Й. Вапцаров“ в Хасково зарязаха днес лозята. Учениците и учителите изпълниха ритуалния обред в лозовия масив в двора на училището, който се поддържа в часовете по практика по агроекология.

    На гости на празника им беше началничката на Регионалното управление по образованието Веселина Павлитова. Тя поздрави с празника всички и им благодари за поканата. 

    „На празника на виното и плодородието вие показвате, че възраждаме традиционната за нашата област обработка на земята. Щастлива съм да съм с вас днес тук“, обърна се към учениците и техните преподаватели Веселина Павлитова. На тези, които празнуват любовта, пожела -да са влюбени и щастливи. Тя призна, че за първи път ще участва в ритуал по заразяване, затова  учениците и преподавателят  инж. Калин Захариев й дадоха ценни съвети за това как трябва да зареже лозовите пръчки.

    По стара традиция преди зарязването беше избран и Трифон Зарезан. „Колкото капки вино има на земята, толкова грозде да се даде“ бе пожеланието, с което младите лози бяха полети със старо вино.

    За доброто зарязване трябва да се знае какъв сорт грозде се отглежда в лозето. В зависимост дали е десертно или винено се реже по различен начин пръчката. Но най-важното е зарязването да стане с много любов към земята и към гроздовия елексир, каза инж. Калин Захариев.

    В гимназията носят хубавите български традиции, като тази на деня на Св. Трифон и когато пътуват по различни проекти в страни от Европейския съюз, каза и директорката на училището инж. Донка Станчева.

    Наред с емоциите покрай подготовката за днешния празник, учениците и преподавателите от гимназията не останаха безучастни и към съдбата на хората, пострадали от земетресенията в Турция и Сирия. С усилията на всички е предадено хуманитарно дарение от одеяла и хигиенни материали към пункта на БЧК в Хасково.

    А днес денят продължи с училищния кръг на състезанието "Млад фермер“ за учениците от от специалностите по растениевъдство и животновъдство. В първата част за най-добър млад водач на трактор момчетата показват умения в управлението на селскостопанската машина с и без ремарке. Наред с новия трактор McCormick с ремарке, по състезателното трасе беше пуснат и реновиран съвместно с обучаващите се в специалностите по автотранспорт трактор ЮМЗ.

    Най-добрите от вътрешния кръг тракторист, животновъд и растениевъди ще участват в отбор в Регионалния кръг на състезанието „Млад фермер“, който тази година ще се проведе през март в Нова Загора.

    Красимира Славова
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ст
      Стара баба
      14 -1
      14:46, 14 фев 2023
      Браво на всички, че са почели празника!
    Последни новини