От х:

Днес в x:

Полският ясен край Изворът на Белоногата е победител в надпреварата „Вековните дървета говорят“ за 2022 г

    Четвъртвековният полски ясен, който се намира до Изворът на Белоногата край Харманли, е тазгодишният победител в категория „Вековните дървета говорят“  в конкурса „Дърво с корен“. Екоинициативата на фондация „ЕкоОбщност” се провежда в партньорство с „Асоциация на арбористите в България“ и „Адвенчър нет“ търси най-интересните дървета в България.

    Дървото край Харманли е номинирано от общественичката и писателка Светлана Николова Ангелова. Ясенът е главен герой в литературната класика “Изворът на Белоногата”от П.Р. Славейков.

    Именно под клоните на вековния полски ясен Славейков чува преданието за Гергана от харманлийския учител и възрожденец Дялко Милковски.

    Историята, разказана от Светлана Николова е любимата на хората от цялата страна, които гласуваха тази година онлайн в конкурса.

    Полският ясен от Харманли, известен и като Пазителят на Изворът на Белоногата, е част от Регистъра на вековните дървета в България.

    Той остана на крачка от първото място и в основната категория на конкурса „Дърво с корен“, като се класира непосредствено след победителя- хилядолетното дърво на Варна.

    „Резултатът за Пазителя на Извора на Белоногата е впечатляващ, като се има предвид, че за него гласуваха хора от цялата страна. Благодаря от все сърце на всички хора, съпричастни към каузата на Харманли“, коментира Светлана Николова.

    Чинарът от Варна на възраст 1051 г става финалист и българският представител в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2023”, който ще започне на 1 февруари и в него със своите национални дървета победители ще се включат общо 14 държави.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ek
      EKazakov
      4 0
      20:17, 29 яну 2023
      Браво за наградата и историята !
      Ама до авторчето на статията един съвет - като пишеш не се не се превъзбуждай!!!
      Припомни си математиката четвърт век са само 25г.?!
      Толкова ли е старо това дърво или П.Р. Славейков и толкова млад и сега е сред нас???
      Иначе нищо лично!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини