От х:

Днес в x:

Животновъд: Овца роди четиризнаци в Хасковско

    За рядко срещано явление сигнализира овцевъдът Неджбитин Мюмюн от минералбанското село Боян Ботево. 38-годишният мъж отглежда във фермата си 50 овце и около 30 агнета. Най-новите му попълнения в стадото са четиризнаци, родени около 5 часа на 13 януари.

    „Овцата е родила сама, без помощ. Майка ми сутринта отишла да провери и заварила четиризнаците“, разказа Неджибитин. Макар мъжът да се занимава с овцевъдство едва от 3 години, той има доста познания, тъй като занаятът е потомствен. Каза, че преди години прадядо му е имал стадо от 500 овце и решил и той да се занимава с животновъдство. В отглеждането на овцете помагат родителите му, жена му, както и двете им дъщери – на 15 и 9 години.

    Обикновено овцете раждат по едно-две агнета. За първи път се раждат четири, каза Неджибитин. Думите му бяха потвърдени от ветеринарния лекар д-р Исмал Мустафов. „От 100 овце, 40 могат да родят близнаци“, каза специалистът. Рядко животните раждат по 3 или 5 агнета, а раждането на 4 агнета е още по-рядко, каза ветеринарният лекар. Той поясни, че нечетният брой агнета е по-възможен, защото лявата половина на корема на овцата е зает от относително големия търбух. Обикновено по-големият брой агнета се влияе от храненето на животните – по-голямата консумация на захари и протеин.

    Майката на четиризнаците е кафява, с черно на главата и копитата. „Викаме й черната овца. Тя е най-дребната и доста палава. Най-малката овца в стадото ми роди 4 агнета – голяма изненада“, разказа Неджбитин Мюмюн. Той уточни, че това е третото й агнене – първият път родила едно, вторият път - близнаци, а сега - четиризнаци.

    Три от тях са мъжки и са с преобладаващо бяла вълна, а едното е женско - с преобладаващо черна вълна и прилича на майката. Все още нямат имена, но стопанинът мисли по въпроса.

    „Всички са живи и здрави, но ги дохранваме с краве мляко от шише с биберон. Гледаме ги като бебета, защото млякото на майката не достига за четирите агнета“, каза Неджитин, който се занимава и със строителство.

    Овенът – таткото на малките бил част от стадото, но преди два месеца се сборил със съседско животно и се наложило да го заколят, тъй като стопаните не успели да го спасят. „Остави ни голямо богатство – четири малки агнета. Трите от тях приличат на него, а едното – женското прилича на майката“, каза животновъдът.

    Той допълни, че трудно се отглеждат животни, тъй като всичко е поскъпнало – царевица, фураж. Уточни, че в селото има още двама стопани, но стадата им са по-малки – с 10 и 30 овце. Надява се държавата да подпомогне фермерите по някакъв начин.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ой
      Оййй! Душички!
      69 0
      20:56, 16 яну 2023
      Да са халал за семейството! Сигурно е за хубаво! Амин!
    • 2
      Ам
      Амуджата
      38 -4
      08:27, 17 яну 2023
      Ес. убива животновъдството и всяко друго производство в България с цел да сме зависими от тях, техните вериги супермаркети да ни предоставят тяхното производство на изгодна цена и да няма смисъл да се произвежда тука.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини