От х:

Днес в x:

Фурните в Хасково пълни с агнета от Великден до Гергьовден

„От Великден до Гергьовден фурните са пълни с агнета. За самите празнични дни пък печенето става по списък, с предварително записване”. Това казват от най-известната фурна за гергьовски агнета в Хасково – „Маркони”. Освен тях има още една фурна, също в кенанско Хасково – в началото на вилната зона, но тя е по-малка.

Бай Марко, собственикът на фурна „Маркони”, е готвач от 50 години, а от 20 има собствена пекарна. Познава го целият град, оттук по празниците се извървяват много именници или просто почитатели на традициите. Тук носят агнета за печене не само от Хасково, но и от Димитровград, Харманли, Минерални бани, от селата, повечето от които вече не разполагат с традиционната някога селска пещ.

„Прави впечатление, че поръчките обаче намаляха през последните години, хората обедняха и нямат пари. Едно агне за Гергьовден излиза към 200 лева, вече не всеки може да си го позволи. Пикът беше преди 2-3 години, оттогава печем по 80-тина, до 100. От Великден от Гергьовден фурните ни са пълни”, казва бай Марко.

Фамилията вече има трето поколение майстор на гергьовски агнета – внукът Николай. Той е само на 10 години, но вече овладява занаята, под ръководството на баща си Пламен.

„Няма тайни в приготвянето на агнето. Рецептата е стара и известна”, казва Пламен. „Задължителни за пълнежа са джодженът и пресният лук. Без него гергьовското агне няма традиционния си вкус”, добавя обаче главата на фамилията бай Марко.

През неговата фурна са се извървели мнозина известни хасковлии. Кметът Георги Иванов също бил чест клиент на фурната за Гергьовден. Преди дни пък хора на Николай Бареков донесли за печене голямо агне. То било предназначено за софра в Харманли, където новият политик откри кампанията си за европейските избори.

Тодор Кръшков  

Второ и трето поколение майстори на гергьовското агне - синът Пламен и внукът Николай. Бай Марко обаче все още помага
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини